El lliurament dels premis Blanquerna de Comunicació d’enguany ha estat emotiu per partida doble. La campanya Familiarizados, un elogi de la unió familiar en un món de xarxes socials dut a terme per Ikea i McCann, ha estat reconeguda per votació de la nostra comunitat universitària, en un acte on també s’ha lloat la memòria del professor Antoni Traveria amb el Premi Extraordinari Blanquerna, atorgat per l’Equip Directiu de la Facultat.

Amb l’Amèrica Llatina al cor

L’acte s’ha celebrat a l’auditori amb una taula presidida per la vicedegana d’Empresa i Innovació, Dra. Giorgia Miotto, la qual ha fet lliurament del Premi Extraordinari a la viuda del professor Traveria, Àngels Carnicero.

Abans, però, els professors Agustí Fernández de Losada i Xavier Sastre han ofert sentides paraules, en una glossa que no ha deixat a ningú indiferent: “Era un dels més grans coneixedors de l’Amèrica Llatina a tot l’Estat”, ha apuntat Fernández de Losada.

Traveria, en la seva qualitat de periodista i director de Casa Amèrica Catalunya, organització que va dirigir durant gairebé quinze anys, va fer servir la seva àmplia agenda de contactes –amb figures com l’expresident de l’Uruguai, José Mujica; del Brasil, Dilma Rousseff, o Ricardo Lagos de Xile– per aixecar “un pont a l’Atlàntic entre l’Empordà i l’Illa de Pasqua, els dos punts més allunyats de Catalunya i l’Amèrica Llatina”. I ho va fer amb una passió, només tinguda per gent de caràcter com ell i amb capacitat per a dur a terme grans empreses.

A la Facultat, com a casa seva

El professor Xavier Sastre, que va coincidir amb ell en la seva etapa com a director de la Revista Nova Ciutat Vella, ha estat d’acord a assenyalar aquest caràcter particular que l’identificava: “El Trave feia el que han de fer els periodistes: explicar històries. Treballar amb ell va ser un dels moments més àlgids de la meva carrera professional. Jo sóc Traveria. Sempre ho seré.” Carnicero, visiblement emocionada, ha volgut destacar el compromís del Toni amb la docència: “Deia que cada dia aprenia dels seus alumnes”, i ha agraït el guardó a la Facultat: “Sigui on sigui ara mateix, estic segura que aquest premi el fa feliç.”

Una campanya que toca la fibra

Per una semblant voluntat d’aixecar ponts s’ha atorgat a Ikea i a l’agència McCann el Premi Extraordinari al Millor Comunicador del 2018. La seva campanya Familiarizados, llançada a la televisió durant les passades festes de Nadal, aposta per distàncies més curtes i ens interpel·la sobre els nostres hàbits de consum de mòbil i xarxes socials. El missatge que ens proposen és clar: desconnectar del mòbil per connectar amb la família. “Volíem contribuir amb una reflexió sobre l’ús de la tecnologia”, ha dit Carolina Alegre, responsable de Màrqueting d’Ikea Barcelona, “i fomentar la idea que tothom estigui de la millor manera possible a la seva llar”. Un propòsit que, segons ha declarat Miotto en el seu preàmbul, és la condició bàsica perquè una marca esdevingui alguna cosa més que un simple punt de venda de producte i servei. “Avui dia, és al poder de persuasió de les marques que els ciutadans confien la capacitat de canviar la societat, per sobre fins i tot dels estats”, ha destacat Josep Rom, director del grau en Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting, en la seva glossa del premi, que han recollit conjuntament Carolina Alegre i Alejandra Sierra, executiva de comptes de McCann. “Aquest reconeixement demostra que la campanya és rellevant i ha calat a la societat”, ha manifestat Sierra.

Clausurat l’acte, queda per veure si els propers sopars de Nadal els passarem mirant el mòbil o conversant amb els nostres éssers estimats. Sèneca, i el Dr. Josep Rom -a qui aquest ha citat en el seu discurs- ho té clar: “No és que tinguem poc temps, sinó que en perdem molt.”