Suara Cooperativa va participar activament el passat dilluns 11 de febrer a l’acte de lliurament del 13è Premi Ignasi Fina de Salut Laboral que atorga l’Ajuntament de Barcelona i que va tenir lloc al Saló de Cent del consistori. Des de Suara s’hi va explicar la guia per acompanyar les persones malaltes de càncer a la Cooperativa, amb la intervenció de la directora general, Àngels Cobo, i la sòcia i directora de l’escola bressol municipal Els Picarols de Manlleu, Elisabet Torrents. Al mateix acte s’hi va exposar l’experiència de Suara en la implantació de les superilles socials en la provisió del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb dos testimonis més d’altres empreses.

El premi Ignasi Fina de Salut Laboral es va atorgar aquest any a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de la ciutat. Ho ha fet en reconeixement al programa de mindfulness que aplica el centre per atendre els i les professionals que treballen en l’àmbit de la medicina intensiva, habitualment sotmesos a situacions d’estrès emocional i interpersonal. Aquestes situacions d’estrès, segons ha descrit la literatura científica arreu del món, poden desembocar en la síndrome del treballador cremat o burnout. L’Hospital Vall d’Hebron ha provat com l’entrenament de recursos individuals per fer front aquets situacions permet augmentar la resiliència, la flexibilitat cognitiva i l’autoconsciència del personal sanitari.

El Premi Ignasi Fina de Salut Laboral, dotat amb 6.000 euros, va ser instaurat l’any 2006 en memòria d’aquest regidor, amb l’objectiu de promoure la introducció de millores en la seguretat i la salut dins de la feina. Així, mira de reconèixer anualment la millor experiència d’actuació en la prevenció de riscos laborals dins d’una empresa de la ciutat, que hagi implantat nous sistemes innovadors, que siguin duradors i que hagin demostrat la seva efectivitat en la pràctica diària.

En l’acte d’entrega del guardó, que s’ha celebrat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i la comissionada de Salut i Diversitat Funcional, Gemma Tarafa, també es va explicar la creació durant l’any 2018 de l’Observatori de Salut i Treball de Barcelona. Aquest observatori, impulsat pel Consell Assessor de Salut Laboral i que coordinarà l’Agència de Salut Pública de Barcelona, té per objectiu recollir tota la informació disponible al voltant de la salut i el treball a la ciutat i elaborar anualment una publicació, convertint-se així en la principal font d’informació sobre aquesta qüestió a Barcelona.