El passat 8 de desembre, els assistents a l’Acte Institucional del 150è aniversari de la CMO van poder veure per primer cop el vídeo commemoratiu d’aquesta cita històrica.

Ja podeu veure des del web de la CMO o des del seu canal de Youtube el vídeo íntegre, que fa un extens recorregut per la història de la cooperativa al llarg d’aquests 150 anys.

Una vista panoràmica d’Olesa de Montserrat i el seu entorn natural inicia la producció, que va enregistrar-se amb el suport de drons que van sobrevolar diverses zones de la vila. El riu i les instal·lacions de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de la CMO són un dels primers protagonistes de les imatges, totes actuals. A partir d’aquí, el vídeo torna als inicis de la Comunitat, des de la seva fundació el 1868, per explicar la raó de la seva creació i el seu context social.

Des dels seus inicis, la societat es va mantenir al marge de qualsevol lligam institucional, empresarial o polític, i amb total independència, un fet que el vídeo també reflecteix tot combinant-lo amb imatges i escenes de finals del segle XIX.

Les imatges passen del blanc i negre al color per apropar-se a les dècades més recents de la cooperativa, tot explicant amb gràfics i dades el creixement de la seva activitat i infraestructures. La Comunitat iniciava la seva activitat mitjançant l’explotació d’una mina d’aigua potable que arribava fins a un primer dipòsit general que la pròpia Comunitat va construir l’any 1872. Hi va sumar un posterior dipòsit, l’any 1902.

El vídeo també mostra el creixement demogràfic i urbanístic d’Olesa amb el pas dels anys i la seva afectació a l’activitat de la CMO, que va multiplicar les seves forces per mantenir l’abastiment a tota la població, així com una qualitat òptima de l’aigua.

Arribant a la part final de producció podem observar algunes de les darreres accions de la CMO en termes d’eficiència i sostenibilitat, o els resultats de la gestió cooperativa en el preu de l’aigua o en la qualitat del servei.

Es tracta d’un recorregut de 150 anys que ajuda a entendre la dificultat que suposa mantenir una iniciativa com la CMO al llarg d’un segle i mig, superant canvis i obstacles i millorant cada cop serveis i infraestructures.