Barcelona 22 de gener de 2019 – L’Honorable consellera de Cultura, Laura Borràs, i la presidenta d’Abacus cooperativa, Maravillas Rojo, han signat avui el conveni pel qual la cooperativa fa donació a l’Arxiu Nacional de Catalunya del seu fons documental, acumulat al llarg dels seus 50 anys d’història.

El llegat recull un conjunt de documents en paper, material gràfic com fotografies, vídeos, negatius, suports digitals, proves fotogràfiques, entre altres, que permeten fer un seguiment de la història de la cooperativa des de la seva fundació l’any 1968. El fons rebrà el nom d’”Abacus Cooperativa”.

L’objectiu d’aquest acord és posar a disposició d’investigadors interessants en l’estudi i coneixement del moviment cooperatiu a Catalunya i de la ciutadania en general, el recorregut d’una de les cooperatives de referència de l’economia social de tot l’Estat i un dels casos més singulars del cooperativisme de consum a Europa, per la seva incidència en el món de l’ensenyament, la cultura i l’oci i el seu impacte social.

Durant aquest darrer any, amb motiu de la celebració dels 50 anys de la fundació de la cooperativa, un equip d’Abacus ha estat recollint, classificant i ordenant aquest llegat documental seguint les pautes i criteris dels tècnics de l’Arxiu Nacional de Catalunya per tal de posar-lo sota la seva custodia i a l’abast de totes les persones interessades.