El conseller Chakir El Homrani va destacar que l’OES21 permetrà “aprofundir i impulsar en els valors de l’economia social per una transformació social i econòmica”

El passat 27 de novembre, es va presentar l’Observatori de l’Economia Social 21 en un acte a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL presidit pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

“Quin valor pot aportar l’economia social als nous reptes de l’economia i de la societat?” va deixar a l’aire Maravillas Rojo, la presidenta de l’Observatori de l’Economia Social 21.  Constituït aquest any 2018, l’OES21 ha estat  promogut  per la Fundació Blanquerna i   Clade Grup Empresarial de l’Economia Social, amb la missió de generar coneixement sobre l’economia social i millorar-ne el seu posicionament. Amb aquest propòsit, els seus treballs de recerca tindran per objectiu aprofundir en la rellevància del model de l’economia social davant dels reptes que planteja l’evolució de l’economia i de la societat.

En la inauguració, Josep M. Carbonell, degà de la Facultat i secretari del Consell Rector de l’OES21, va al·legar a la necessitat “d’humanitzar l’economia i substituir la idea de la competència ferotge i permanent per una economia que sigui comparativa i cooperativa”. Aquest ha de ser “el canvi de paradigma que promogui l’economia social, ha assegurat, fonamentant-se en els valors propis com són “la recerca del bé consum, l’accés als béns universals i el treball digne”.

Un Observatori per al segle XXI

L’Observatori analitzarà com s’incorporen els paradigmes del nostre temps al model de l’economia social per ampliar-ne el seu posicionament i la seva rellevància. Per a Maravillas Rojo, cal preguntar-se com la globalització incideix en l’economia social o “com ha de respondre als nous paradigmes com el creixement de les desigualtats o la revolució digital, que fa anys que hi és però cada vegada té més velocitat, abast i impacte?”. Va assegurar que “l’economia social ja és un model emergent perquè no es basa només en competir sinó en complementar-se, i ho fa des de l’interès col·lectiu, compartint la propietat i repercutint en els beneficis”. Rojo es va referir al denominador comú de totes les experiències d’economia social que es poden trobar arreu, que comparteixen els valors de “posar les persones a la centralitat de l’activitat en contra del capital; l’equitat i una gestió democràtica i el compromís amb el territori i la sostenibilitat”.

Recerca, divulgació, docència i formació

L’Observatori perseguirà els objectius de fer recerca, divulgació i docència, contribuint a promoure l’economia social en el context dels nous paradigmes,  per projectar i impulsar la transformació social i econòmica a partir de l’economia social.

Jordi Serra del Pino, el director acadèmic de l’Observatori, va avançar que “treballar en la rellevància de l’economia social” passarà inevitablement per tenir la capacitat de respondre a les interpel·lacions del present com són “els desafiaments que planteja el canvi climàtic, l’automatització i les tecnologies disruptives, com el mòbil que tots portem a la butxaca”.

El conseller el Homrani, que va cloure l’acte, va destacar que l’OES21 permetrà “aprofundir i impulsar en els valors de l’economia social per una transformació social i econòmica” i va subratllar que “les polítiques públiques requereixen coneixement”.