La presentació de la ‘Guia per acompanyar les persones malaltes de càncer’, organitzada per Suara Cooperativa a les seves oficines de Glòries, a Barcelona, va reunir el dimarts 9 d’octubre a més de 80 persones. L’acte, celebrat com a culminació de tot un treball participatiu per donar resposta i acompanyar les persones de Suara en un procés de malaltia greu, també es va convertir en un dels esdeveniments d’aquest 2018 per celebrar els 10 anys de Suara, després de la fusió de les tres cooperatives l’any 2008.

L’obertura de l’acte va anar a càrrec de la directora general de Suara Cooperativa, l’Àngels Cobo, que va explicar el perquè de l’elaboració d’aquesta guia en el marc d’una cooperativa ètica i socialment responsable com Suara. L’Àngels va voler recalcar que, davant la missió de Suara d’acompanyar a les persones a intentar cercar el millor benestar possible, “és molt important que també ens cuidem a nosaltres mateixes, pensant en com volem recolzar-nos, ajudar-nos i orientar-nos en el dia a dia”. Aquesta guia, com bé va afegir la directora general en la seva intervenció, “recull l’experiència tant de persones malaltes com d’aquelles que han acompanyat durant la malaltia, per posar-ho tot sobre la taula i dir com volem fer-ho com a Cooperativa”.

L’acte va comptar amb la projecció del vídeo ‘Podries ser tu’, seguida de la intervenció de la Responsable de l’Àrea de Participació Societària de Suara Cooperativa, la Isabel Casado. Durant la seva intervenció, la Isabel va donar a conèixer als assistents de quina forma s’ha elaborat aquesta guia, que ja fa més d’un any que es posa en pràctica i que “compta amb un gran exercici d’empatia per posar-se en el lloc de cada persona que treballa a Suara i de cada àmbit de treball”. La Isabel Casado també va introduir a l’Elisabet Torrents, sòcia de Suara, que va poder explicar als assistents la seva experiència en l’aplicació d’aquesta guia tot afegint que “es tracta d’un doble recurs, tant per la persona que està vivint la malaltia com per la persona que acompanya, perquè cadascú ho viu a la seva manera i cada càncer és diferent”.

La intervenció de la gerent de la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer, la Clara Rosàs, va servir per contextualitzar la situació actual a l’hora de reincorporar-se a la feina després de patir una malaltia com aquesta. La Clara Rosàs va voler insistir en el fet que “s’ha de demanar a l’administració l’adaptació de la legislació a aquesta nova realitat, així com reclamar que les empreses puguin adoptar processos d’acompanyament com el que presenta Suara per tal de generalitzar-los”.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de la presidenta del Consell Rector de Suara Cooperativa, la Montserrat Pujol, que va voler afegir que “per arribar on estem ara, a tenir la guia, ha calgut escoltar-nos a nosaltres mateixes però escoltar també a les altres, i al final ser crítiques per poder pensar com millorar com a organització en un procés que per totes les persones que han patit càncer ja és prou complicat”.