El Museu Agbar va inaugurar el passat mes de març, amb motiu del dia mundial de l’aigua, un espai tinkering, anomenat La Factoria de l’Aigua, que permet experimentar amb diversos materials, tecnologies i estructures. L’objectiu és que els usuaris, mitjançant l’assaig-error, puguin crear els seus propis invents o prototips amb materials quotidians, donant-los nous usos, per resoldre reptes relacionats amb l’aigua. És un espai nou del Museu que pretén ser un lloc de trobada per fer aflorar la creativitat i la imaginació alhora que descobreixen el patrimoni del museu. A més, es tracta d’un espai que es pot traslladar a diverses zones del museu, en funció de les necessitats del moment.

El Museu Agbar, iniciativa de la Fundació Agbar, continua apostant per les metodologies educatives innovadores en les seves activitats.

L’activitat està recomanada per un públic familiar a partir de 7 anys, encara que es contempla la participació d’infants des dels 3 anys, i està distribuïda en tres fases: inspiració -introducció, on es visita part del Museu i s’explica la filosofia de l’activitat; l’exploració- creació, on els participants coneixen els materials, el seu ús, realitzen els seus plantejaments i els executen; i reflexió, on es comenten les dificultats trobades, les solucions adoptades i es comparteixen conceptes clau.

El tinkering és una metodologia educativa que s’emmarca dins del moviment Do It Yourself (DIY) i maker, i té com a finalitat ajudar a conèixer les nostres habilitats en base a la dimensió científico-tècnica, artística i personal. Gràcies a aquest coneixement, es desenvolupen  habilitats necessàries pel segle XXI com són la resiliència, la creativitat, el pensament crític i independent, la capacitat de comunicar i la consciència global.

La metodologia tinkering va ser desenvolupada a l’Exploratorium de San Francisco, museu de ciències de referència a tot el món, en un intent d’acostar les disciplines STEAM d’una manera més pràctica. Des dels seus inicis, nombrosos museus científics han incorporat activitats que inclouen aquesta metodologia, com l’espai Creactivity, a CosmoCaixa. Aquest espai de la Fundació Bancària “LaCaixa”, compta amb el servei d’educació de Lavola i l’assessorament del CRECIM (Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica).

Lavola forma als educadors del Museu en aquesta metodologia, per tal que portin a terme la seva funció de manera excel·lent. Això és degut a que el rol de l’educador és molt diferent d’altres activitats que realitzen perquè en aquest cas l’educador de tinkering acompanya als participants i ajuda a trobar les respostes als problemes i reptes plantejats.