Des de la seva fundació l’octubre de l’any passat, la cooperativa Aigua.coop ha recorregut nombrosos municipis de Catalunya per explicar el seu model de gestió. L’objectiu de la plataforma Aigua.coop –una cooperativa de segon grau formada per la Comunitat Minera Olesana, el Grup Clade i l’empresa Rax d’Olesa de Montserrat– és assolir la gestió pública, no mercantil, sostenible i democràtica arreu del territori. Amb aquesta voluntat, precisament, ha presentat el projecte a localitats com Riells i Viabrea, Mieres, Celrà, Sarrià de Dalt, Sant Hilari de Sacalm, Balenyà, Cardedeu, Igualada, Ripollet, Cerdanyola, Terrassa i diferents municipis de les Terres de l’Ebre i del Baix Llobregat, a partir de les sessions que es van fer en coordinació amb els Ateneus Cooperatius d’aquests territoris.

Des d’Aigua.coop es vol afavorir al desenvolupament d’activitats com la gestió dels serveis públics municipals sota cooperatives de consumidors i usuaris; la prestació de serveis d’instal·lació, reparació i manteniment; l’oferta de serveis per a la gestió d’aquestes formes cooperatives o els serveis d’assessorament econòmic i financer.

La gestió de l’aigua és un debat obert actualment. Alguns municipis o col·lectius d’usuaris reclamen una gestió més democràtica, justa i transparent d’aquest servei bàsic. La realitat ha estat, fins a dia d’avui, una gestió privada de la comercialització i distribució de l’aigua poc atenta a les necessitats de la societat, prioritzant el benefici empresarial i molt sovint creant estructures sobredimensionades. Un canvi de paradigma que exigeix nous plantejaments.