Foto Clade Desembre LavolaEl mes de setembre es va constituir la cooperativa de segon grau “Aporta plataforma cooperativa”. Aporta és una cooperativa d’innovació sense afany de lucre que ajuda a les administracions a transformar i millorar les seves ciutats i els seus serveis públics a través de la participació ciutadana, la innovació i el coneixement. Aporta ha estat fundada per Lavola i Xarxa ambiental, i preveu la incorporació de nous socis per al desenvolupament de projectes d’innovació.

Un dels projectes que han desenvolupat Lavola i Xarxa ambiental, sota el paraigües d’Aporta, és una prova pilot a la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet per a la implantació d’un nou sistema d’incentius al reciclatge. El sistema es basa en una aplicació per a mòbils intel·ligents, a través de la tecnologia NFC i els codis QR i que té l’objectiu de millorar la recollida selectiva a través de la corresponsabilitat ciutadana.

L’aplicació permet fer lectures als contenidors a través del NFC o el QR en el moment en què es llencen les escombraries. D’aquesta manera, es coneixen els hàbits recicladors dels ciutadans i permet donar descomptes a la taxa d’escombraries a qui recicla correctament.

Es tracta d’un sistema innovador i pioner que no s’ha aplicat en altres àrees. El  sistema es va donar a conèixer recentment a la zona 4 Years From Now (4YFN) Smart City Village, dins la Smart City Expo World Congress que es va realitzar entre els dies 14 i 16 de novembre a Barcelona.