graduacionsResum dels diferents actes de graduació de la promoció 2017 de graduats de Blanquerna-URL.


David Trueba: “No deixeu que ningú, abans d’haver-ho intentat, us digui que aneu de dret al fracàs”

El periodista i cineasta David Trueba va apadrinar, el passat 17 de juny, la segona promoció del grau en Relacions Internacionals i la vintena dels graus en Comunicació. L’acte va ser presidit pel Dr. Salvador Pié, president de Blanquerna-URL, i es va celebrar a la basílica de Santa Maria del Mar.

Durant el seu discurs, David Trueba va aconsellar als estudiants que no es deixin emportar per la tendència fatalista de tots aquells que presagien un futur laboral complicat. “No deixeu que ningú, abans d’haver-ho intentat, us digui que esteu abocats al fracàs. El fracàs i l’èxit són dos conceptes molt íntims que cadascú ha de valorar i que no tenen res a veure amb els assoliments que els altres considerin. És quelcom que heu de decidir vosaltres i que guarda una estreta relació amb allò que us proposeu i allò que aconseguiu”, va dir.

El cineasta va encoratjar els nous graduats a no oblidar el perquè de la decisió que van prendre en començar el grau que han estudiat. “Aquests anys que heu estat estudiants, prendran més sentit quan us pregunteu què voleu aconseguir. Cometreu l’error de la vostra vida si oblideu aquell punt encara infantil que us va fer escollir les carreres que heu estudiat i que us va portar a buscar-vos la vida en aquestes professions. El dia que oblideu allò que sou avui, l’entusiasme, les ganes i la necessitat de fer el que creieu que heu de fer, estareu condemnats al fracàs sense adonar-vos-en. I aquest fracàs no tindrà res a veure amb el lloc que ocupeu professionalment, sinó amb la fidelitat a allò que volíeu i buscàveu”.

El padrí va finalitzar el seu discurs amb unes paraules engrescadores: “Mai penseu que l’estat del món o les dificultats o vicis de la professió a la qual us voleu dedicar són una coartada per fer-vos tirar la tovallola abans de no fer allò que voleu. Són una exigència perquè mantingueu la promesa i la visió d’aquell noi o noia que avui és aquí assegut i que pensa que tot es pot aconseguir. No perdeu mai aquest entusiasme ni les vostres ganes. Us desitjo a tots la millor carrera possible. Estarem orgullosos d’aquesta promoció per les coses que aconseguiu i pel prestigi amb què nodrireu la professió”.

Durant l’acte, quatre estudiants van rebre el premi al millor expedient acadèmic: Núria Botet de Periodisme, Laura Piqué de Cinema i Televisió, Pol Dedeu de Publicitat i Relacions Públiques, i Aitor Serrano de Relacions Internacionals.

Podeu veure l’acte de graduació complet aquí.

Octavi Fullat: “L’educador és cooperador de la veritat, del bé i de la bellesa”

El Dr. Octavi Fullat, filòsof, escolapi i catedràtic emèrit de Filosofia de l’Educació de la UAB, i el Dr. Adolfo Perinat, catedràtic emèrit de Psicologia del Desenvolupament de la UAB, van ser els padrins dels actes de graduació de les diferents promocions dels graus en Psicologia, Educació, CAFE i Logopèdia. Els actes, que van tenir lloc al matí i a la tarda del dia 17 de juny a l’Auditori de Barcelona, van estar presidits pel Dr. Andreu Ibarz, director general de Blanquerna-URL, al matí, i pel Dr. Salvador Pié, president de Blanquerna-URL, a la tarda.

Octavi Fullat, padrí de la 69a promoció de mestres (Educació Infantil i Educació Primària), va dedicar el seu discurs a definir la “professió gairebé sagrada” de l’educador com “aquella que afronta la dolenteria natural dels homes a base de cooperar amb la veritat, el bé i la bellesa”. I, en aquest sentit, va citar diversos autors que recolzen la idea que l’home és naturalment dolent: “El relat del pecat original ja considerava que, des dels seus inicis, l’home no és bo; més tard, Hobbes va demostrar, quan deia “homo homini lupus”, que l’home, a més, és conscient d’aquesta maldat espontània; i Freud va afirmar que els homes es troben a sobre de tànatos i, per tant, gaudeixen fent el mal. I és aquí, en la maldat innegable de l’home, on es presenta la vostre feina, educadors”, va declarar Fullat, i va afegir: “Podreu disminuir, frenar i, fins i tot, transformar aquest mal que nia en el cor i que ha portat guerres, estafes i corrupció, si sou conscients que, com a educadors, sou cooperadors”.

El padrí va voler donar exemples quotidians que demostren aquesta cooperació dels educadors i educadores amb la veritat, el bé i la bellesa: “Coopereu amb la veritat quan, com a professors de física, estudieu física un diumenge a la tarda a casa vostra; coopereu amb el bé quan arriba Nadal i sabeu que una velleta el passarà sola a casa seva, i decidiu anar a fer-li companyia; i coopereu amb la bellesa quan estudieu física i acompanyeu la velleta amb un somriure, alegrement”. Respecte d’aquesta tasca de cooperació, Fullat va advertir: “Heu de saber que aquesta cooperació no fa disquisicions; és entregada, és una praxi”.

Per acabar, Fullat va llençar una pregunta a l’aire: “Aquesta professió és gairebé sagrada. Potser, aleshores, la veritat, el bé i la bellesa seran manifestacions dintre de la història de la mateixa divinitat?”

Podeu escoltar el discurs complet aquí.

Adolfo Perinat: “Malauradament, la societat d’avui dia exalta la competició. No la confongueu amb la competència”

A la tarda, el Dr. Adolfo Perinat, padrí de la 23a promoció de Psicologia, la 19a de Logopèdia i la 15a del grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), va expressar, en primer lloc, la seva emoció per apadrinar els nous professionals: “Em sento profundament honorat de ser aquí compartint amb tots vosaltres aquesta cerimònia. En primer lloc, sol·licito la vostra benevolència. Em sento amb una enorme càrrega de responsabilitat en trobar-me en aquest comiat que és alhora una benvinguda. D’entrada, de ser en aquest auditori, que acull magnífics espectacles. Em pregunto: és la meva veu la més adequada per a ressonar aquí? Quines paraules puc dir que mereixin la vostra consideració? Ja han passat els temps en què els vells de la tribu eren els mentors del jovent”, va dir.

Perinat va afegir un consell que els graduats no podran oblidar: “Un universitari no pot ser mai un crèdul ni un estúpid. I si ho és, el seu pas per la universitat ha fallat en allò més fonamental, que és formar criteris. Un universitari tampoc no pot dedicar-se a ordir discursos fal·laços per a estúpids o crèduls que, malauradament, abunden més que no pas els crítics i intel·ligents”. I va insistir-hi. “Blanquerna us ha donat una formació de la ment més enllà de poblar-la amb coneixements d’una disciplina. Feu gala d’aquesta formació. Sigueu clarividents en l’escolta de la paraula, encertats en el seu ús. Veraços en les vostres comunicacions. Mantingueu encesa la flama de la mala consciència perquè us avisi quan trobeu intencions amagades que no us atreviu a despullar”, va recomanar.

“Vosaltres sou els portadors de la vida en una societat que renoveu, en un inici, generacionalment. Feu alguna cosa més que renovació generacional. Les vostres famílies i Blanquerna us han donat el millor de si mateixes perquè aporteu el vostre granet de sorra a una societat humana sempre millorable”.

Finalment, va donar dos últims consells. El primer, més específic, non nocere (‘no fer mal’). I el segon, més general, possumus (‘tots podem’). “Però vosaltres, amb el temps i la vida per davant, amb les vostres capacitats refinades per la formació universitària, vosaltres sí que podeu”

Podeu escoltar el discurs complet aquí.

Antoni Trilla: “Hi ha una condició bàsica per ser un excel·lent professional sanitari: ser bona persona”

El Dr. Antoni Trilla, metge del Servei de Medecina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, va ser el padrí de la 22a promoció de titulats en Infermeria i Fisioteràpia i de la 12a promoció de titulats en Nutrició Humana i Dietètica.

L’acte, que va tenir lloc el passat 19 de juny al Palau de la Música Catalana, va estar presidit pel Dr. Salvador Pié, president de Blanquerna-URL, i va comptar amb la presència del Dr. Josep Maria Garrell, rector de la URL.
El padrí va recordar als nous graduats que els quatre anys del grau que han cursat els han passat acompanyats de totes aquelles persones que més estimen: “Recordeu que el factor més important per mantenir i millorar la nostra salut física i mental són unes bones relacions socials i personals”.

Trilla va destacar que, a la vida, el més important és compartir les il·lusions i els projectes: “un somni en solitari es queda en un somni. Un somni compartit es fa realitat. Obriu els ulls. Ho heu aconseguit. Avui ja sou graduats”, va exclamar.

En aquest sentit, el padrí va encoratjar-los a prendre sempre la via de la cooperació. “Si vols anar ràpid, ves sol. Si vols arribar lluny, ves acompanyat”, va exclamar. Un altre dels seus consells feia referència a un dels compromisos més cabdals dels professionals de la salut: l’ètica. “No heu de voler ser mai importants. Heu de ser solidaris, senzills i humils”, va dir.

Com a recomanació, els va animar a establir un pacte constant amb ells mateixos al llarg del seu exercici professional. “Heu d’aspirar, d’ara en endavant i cada dia, a ser uns bons, uns excel·lents professionals sanitaris. Hi ha una condició bàsica per ser-ho: ser bones persones. Les males persones no poden ser professionals excel·lents”, va assegurar.
I per a concloure, els va recordar que “el futur de la nostra sanitat i de la nostra salut és també a les vostres mans”.

Durant l’acte, es va fer el lliurament del Premi Blanquerna Salut en reconeixement a les entitats i als centres sanitaris que col·laboren amb la Facultat en la formació pràctica dels estudiants. En aquesta edició, les institucions premiades van ser, per a la titulació d’Infermeria, el grup Geriatros-SARquavitae, per la seva col·laboració en la formació dels estudiants del grau en Infermeria, tant pel que fa a les pràctiques en els seus centres com en les activitats d’innovació pedagògica a través de la seva fundació. Per la titulació de Fisioteràpia, s’atorgà al Futbol Club Barcelona, pel seu compromís vers els nostres estudiants de grau i de postgrau en Fisioteràpia, i molt especialment per l’esperit de créixer en coneixement i en innovació. Finalment, per la titulació de Nutrició Humana i Dietètica, es lliurà a la Unitat de Suport Nutricional de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, per l’excel·lència dels dietistes-nutricionistes i dels professionals que acullen els nostres estudiants, l’atenció que els donen i per l’alta qualitat en l’organització i en la gestió del seu servei.

També es va entregar un reconeixement per haver obtingut el millor expedient acadèmic als estudiants Lídia Lozano Espínola (graduada en Infermeria), Carla Moreno Bertrán (graduada en Fisioteràpia), i Judit Fillet Codina (graduada en Nutrició Humana i Dietètica).

Podeu llegir el discurs complet aquí.