honoriscausaEl passat 24 d’abril, Joan Massagué, una de les màximes autoritats en investigació mundial del càncer, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Ramon Llull (URL), a proposta de la Facultat de Ciències de la Salut (FCS) Blanquerna-URL, en reconeixement al treball que duu a terme el doctor Massagué en benefici de la ciència, la salut i el benestar de les persones.

La professora de la Facultat, Emília Sánchez, que va fer l’elogi dels mèrits de Massagué, va destacar que entre la publicació l’any 1977 del seu primer article científic quan només tenia 24 anys i el reconeixement com un dels investigadors més destacats a escala internacional “hi ha un llarg trajecte de treball, esforç i superació personal; un recorregut que ens hauria de servir d’exemple a tots i molt especialment als estudiants. D’entre ells, m’agradaria esmentar els estudiants del grau en farmàcia que imparteixen des de fa tres anys, de forma conjunta, l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i Blanquerna, dues de les institucions fundadores de la URL”.

La professora va recordar que Massagué, a més de mantenir la seva activitat com a investigador, dirigeix en l’actualitat el centre Sloan-Kettering Institute on treballen unes 1.500 persones, i va afegir que “l’activitat científica i els càrrecs de responsabilitat de Joan Massagué als Estats Units no han impedit que mantingui durant tots aquests anys una relació de col·laboració i compromís amb la recerca al nostre país”. “En aquest camp voldria destacar la seva participació en la creació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, que dirigeix avui el doctor Joan Guinovart”, va recordar Emilia Sánchez.

Alhora, Sánchez va fer menció a l’esforç que durant dècades ha dedicat Massagué a la divulgació del coneixement científic i la docència i va subratllar que “com a formadors universitaris de futurs professionals de la salut dedicats a tenir cura de les persones, caldria que no oblidéssim mai els valors de la bona educació, l’ètica del treball i les coses ben fetes per preparar els millors talents i acompanyar-los cap a les oportunitats més atractives”.

En aquest sentit, durant el seu discurs, Joan Masssagué va explicar que els seus pares, farmacèutics tots dos, van inculcar en els seus fills els valors de l’educació superior, l’ètica del treball, i la fascinació per la ciència i va emfatitzar que “a l’escola vaig tenir la sort d’estar exposat a un mestre de ciències que perpetuava aquesta fascinació, i que buscava educar els seus alumnes, no solament instruir-los”.

Així, l’investigador va observar el següent: “Seria difícil d’exagerar la importància dels meus mestres, des de l’escola primària fins a l’entorn institucional, en la meva formació. És per això que als nostres centres de recerca hem de dedicar una atenció suprema a crear i mantenir un entorn de col·laboració, motivador i exigent. Un entorn en el qual es cultiva no solament la instrucció tècnica sinó també els principis de la recerca innovadora, el rigor i l’ètica científica, l’emoció de la descoberta, i el servei a la societat com a científics”.

Pel que fa al seu àmbit d’investigació Massagué va destacar que actualment “estan dedicats a entendre com els tumors malignes es disseminen des de la seva ubicació inicial a diferents òrgans vitals. La raó és tan simple com urgent: aquest procés, anomenat metàstasi, és responsable del 90% de les morts per càncer. La meva esperança és que aquests passos per entendre el problema de la metàstasi inspirin a molts altres grups a unir-se en aquesta missió. Volem que el nostre camp se’ns ompli de competidors, com més millor. El problema mèdic ho demana. Almenys tinc la satisfacció que molts dels meus deixebles ara ja lideren els seus propis grups en institucions d’investigació de prestigi arreu del món, Barcelona inclosa. Un dels efectes de la present distinció és que ens anima, a mi i penso que a tots ells també, a persistir en la missió de conquerir el càncer”, va cloure Massagué.

El rector de la URL, Josep Maria Garrell, va iniciar el seu discurs felicitant la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-URL: “La Facultat va ser formalitzada immediatament després de la creació de la URL, de manera que tot just ara comencem a celebrar el seu 25è aniversari. I iniciar els actes de celebració dels primers 25 anys de la FCS Blanquerna-URL amb la concessió d’un honoris causa a Massagué no pot simbolitzar millor l’aposta de futur que fa la nostra comunitat de ciències de la salut”.

El rector va centrar el seu discurs en la recerca de la URL: “La nostra universitat va fer, pràcticament des del primer instant de la seva creació, una aposta clara i decidida per l’activitat de recerca. Aposta no lliure del debat sobre el seu finançament, i sobre la seva comparació amb d’altres universitats del sistema universitari. Una recerca, i és important tenir-ho present, feta des d’una universitat d’iniciativa social sense ànim de lucre. I ho vull emfatitzar, pel que fa referència al seu finançament. Un marc de finançament, com saben, que gira essencialment al voltant dels fons propis i que no gaudeix d’un marc estable de finançament públic per realitzar una tasca, clarament, de servei públic. I una recerca que intenta ser orientada a la resolució de reptes humans i socials”.

El rector també va recollir algunes idees clau per a la ciència que l’homenatjat va citar durant el seu parlament com són el foment de les vocacions, el paper de la mentoria, la cultura del risc, i les oportunitats pels joves científics. Així, Garrell va comentar: “Segurament son pocs tots els esforços que fem, com a país, per fomentar les vocacions científiques entre els més joves. La curiositat, d’una banda innata a la condició humana, sovint no està prou ben tractada, ni valorada, ni premiada per la societat. Incentivar aquesta curiositat pel saber, pel descobriment, és un pas previ i indispensable per fomentar, posteriorment, les vocacions científiques. També la mentoria és important en tot aquest procés. Encara que sigui només per reduir els errors, o per optimitzar les corbes d’aprenentatge, la figura del mentor és indispensable en les societats científiques i tecnificades. El Dr. Massagué ho ha reconegut avui per posar en context la seva pròpia trajectòria”.
Sobre Joan Massagué

Massagué dirigeix en l’actualitat l’Sloan-Kettering Institute. És membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, de l’Organització Europea de Biologia Molecular i de les Reials Acadèmies Espanyoles de Medicina i Farmàcia. Ha estat distingit amb nombrosos guardons i amb el Premi Ciutat de Barcelona i la Creu de Sant Jordi. L’any 2014 va rebre el Premi Nacional de Cultura i el passat 25 d’octubre el XXVIII Premi Internacional Catalunya 2016, que també van rebre els doctors Baselga i Esteller, per la seva tasca a escala mundial en la investigació sobre el càncer. Actualment, el Dr. Massagué es director científic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, un dels centres de recerca sobre el càncer més destacats dels Estats Units.

Top-10 dels premis més destacats, elaborat per la professora Emilia Sánchez de Blanquerna-URL:

  1.   Premi Internacional Catalunya 2016, una distinció que va compartir amb els doctors Josep Baselga i Manel Esteller
  2.   Premi Nacional de Cultura 2014
  3.   Premio Santiago Ramon y Cajal 2014
  4.   Premi Clowes Memorial de l’Associació Americana de Recerca del Càncer 2009
  5.   Premio Fundación BBVA Fronteras del Conocimiento, en la categoria de Biomedicina, l’any 2008
  6.   Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l’any 2006
  7.   Premi Príncep d’Astúries d’investigació científica i tècnica, 2004
  8.   Premi Ciutat de Barcelona, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona, l’any 1994
  9.   Premio Nacional de Investigación Rey Don Juan Carlos, 1993
  10.   Premi Vilcek de Recerca Biomèdica de l’any 2006*

*Durant el seu discurs la professora Sánchez va explicar que destaca aquest darrer guardó ja que la Fundació Vilcek va ser creada l’any 2000 per una parella de refugiats procedents de l’antiga Txecoslovàquia per demostrar l’agraïment per l’acollida i les oportunitats que van rebre quan van arribar als Estats Units, en la dècada de 1960. Sánchez ha comentat que els premis Vilcek són atorgats cada any a persones establertes als Estats Units que han fet aportacions significatives a la societat d’aquell país en els camps de la biomedicina, les arts i les humanitats i que el Premi de la Fundació Vilcek -concedit al 2006 a Joan Massagué- “deixa en evidència la intolerància i la tirania dels mandataris que menyspreen la dignitat humana en general i els drets dels refugiats i immigrants en particular”.  Joan Massagué, una de les màximes autoritats en investigació mundial del càncer, ha estat investit avui doctor honoris causa per la Universitat Ramon Llull (URL), a proposta de la Facultat de Ciències de la Salut (FCS) Blanquerna-URL, en reconeixement al treball que duu a terme el doctor Massagué en benefici de la ciència, la salut i el benestar de les persones.