OSV MarçCom cada any, l’Orquestra Simfònica del Vallès organitza la Gira de Setmana Santa amb la participació de diferents cors del territori. Enguany, del 2 al 10 d’abril, interpretaran la Missa de Glòria, de Puccini, amb direcció de Xavier Puig.

La gira comença diumenge que ve, dia 2 d’abril a l’Auditori Enric Granados de Lleida i posteriorment arriba al Centre Cultural Terrassa (7 d’abril), al Palau de la Música Catalana de Barcelona (8 d’abril) i finalitza el 10 d’abril a la Catedral de Tarragona.

Cada concert acollirà diferents cors de cada localitat i el 8 d’abril tots els cors participants cantaran junts en el concert del Palau de la Música Catalana, amb més de 190 músics i cantaires a l’escenari.

Una cita anual amb el territori

L’Orquestra Simfònica del Vallès, en l’any del seu 25è aniversari (2012), inicià un nou projecte, el Concert de Setmana Santa que va adreçat a la participació de diferents cors de tota Catalunya que, des de l’entusiasme i el desig de participar en un esdeveniment cultural i artístic enriquidor, hi participen tan a nivell musical com organitzatiu. El projecte té alhora un valor musical i social, cultural i territorial.

El fet coral català és una de les expressions musicals i associatives més esteses en el nostre país, que compta amb grans institucions corals. El món coral representa una implantació social molt àmplia, que va des dels infants fins a la tercera edat, des de cors d’esbarjo fins a grups semi-professionals. Alguns d’aquests, per tant, tenen no només un potencial musical important, capaç d’interpretar obres simfònic-corals, sinó també un poder i experiència organitzativa molt important en la seva ciutat, que hem de (i volem) aprofitar. Amb tot, una producció cor-orquestral com la que proposem no està a l’abast, ni musicalment ni econòmicament, de cada cor individualment, mentre que amb aquesta proposta ho fem possible a tots nivells.

D’aquesta manera, els cors escollits per a cada repertori preparen una obra important del repertori simfònico-coral i l’interpreten en gira per diferents ciutats en una producció professional: sota la direcció de Xavier Puig i acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Vallès. I alhora la fan possible acollint un concert en la seva pròpia ciutat.

FITXA ARTÍSTICA

Xavier Puig, director
Orquestra Simfònica del Vallès
Vicenç Esteve, tenor
Manel Esteve, baríton

CORS PARTICIPANTS
Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida (Xavier Puig, director)
Cor Lieder Càmera (Elisenda Carrasco, directora)
Cor Ciutat de Tarragona (Pep Prats, director)
Coral Nova Ègara (Raimon Romaní, director)

Programa

La celebració de la missa es converteix en un decorat d’òpera si la música de la litúrgia l’ha triada Puccini. Començ la gira per Catalunya que la Simfònica del Vallès organitza cada any amb la participació de les veus de diferents corals de diversos punts del territori i que culminarà en un concert on es trobaran tots al Palau per oferir-nos aquesta gran obra que farà creure els descreguts. Les mans sàvies de Xavier Puig perfilaran la partitura amb què Puccini demostrà el seu mestratge abans de revolucionar l’òpera com a gènere. Els agnòstics i simpatitzants no cal que patiu, perquè també picarem l’ullet al Puccini més operístic. Pregaràs que no s’acabi.

Missa de Glòria de G. Puccini
Preludi Simfònic de G. Puccini
“Tre Sbirri, una carrozza” de Tosca de G. Puccini

Xavier Puig, director de la gira

Nascut el 1973 i natural de Cervera (Lleida), comença els seus estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona, on obté el Títol Superior de professor d’harmonia, contrapunt i composició, sota el mestratge de M.A. Hurtado, M. Roger, B. Casablancas i J. Soler. Paral·lelament s’inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres J. Prats, J. Duijck, L. Heltay i J. Casas. Rep també lliçó magistral dels professors E. Ericsoni P. Cao. El 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstelende Kunst de Viena, on cursa els estudis de direcció musical, sota el mestratge de L. Hager, Y. Yuassa, G. Theuring i H. Arman, entre d’altres. Al juliol de 2003 guanya el concurs per a la plaça de Director Assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), càrrec que desenvolupa fins al juliol de 2005.

Actualment dirigeix la Murtra Ensemble i és director titular del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida (des de 2002).

Ha estat director convidat d’orquestres nacionals i internacionals com l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra i Cor de RTVE, l’Orquestra Pablo Sarasate, la Joven Orquesta Nacional de España, l’Orquestra de Cambra d’Andorra, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Ensemble Kaleidoscop der Nationen de Viena, entre d’altres.

Ha enregistrat per a segells com Verso, Catalunya Música, Universität für Musik-Wien, o Ars Harmonica-La mà de Guido, amb qui ha editat un disc de música religiosa inèdita de Mompou i Blancafort.