Història periodisme. Foto Clàudia Pujol. La història del periodisme constitueix una part important de la nostra història recent. Així ho posa de manifest l’obra Història del periodisme a Catalunya publicada per Sàpiens Publicacions, i que va ser presentada al Palau de la Generalitat amb la intervenció de Carles Puigdemont, president de la Generalitat; Neus Munté, consellera de Presidència; Jordi Creus, director general de Sàpiens Publicacions; Francesc Canosa, coordinador de l’obra; el periodista Josep Maria Casasús i la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet.

Puigdemont va destacar que “s’ha demostrat que el periodisme català ha tingut i té un compromís indefugible amb la pràctica permanent de la democràcia”Així mateix, va remarcar que “és necessari que el periodisme mantingui la seva funció democratitzadora de la societat, ja que cada dia hi ha nous desafiaments”.

Per la seva banda, Jordi Creus, director general de Sàpiens Publicacions, va esmentar que l’any 1940, el 80% dels periodistes catalans eren a l’exili. En aquest sentit, Francesc Canosa, coordinador de l’obra, va subratllar que el periodisme és “una explicació necessària” de la realitat que acaba esdevenint memòria col·lectiva. Un relat que “en aquest país és més necessari perquè, si no t’expliques, t’expliquen”.

L’obra Història del periodisme a Catalunya repassa al llarg de tres extensos volums il·lustrats amb més de 700 fotografies la història i evolució del periodisme. El primer volum abasta dels inicis a la guerra civil: s’hi explica el paper que van tenir les gasetes durant el segle XVII, el paper de la premsa humorística o el sorgiment de la premsa de masses a l’inici del segle XX. El segon volum se centra en la dictadura franquista i explica des del fenomen de la censura fins a la clandestinitat passant per la importància que va adquirir la ràdio o la pervivència del català. El tercer volum abasta des de la Transició fins avui i es posa un especial èmfasi en la normalització de l’ús del català a la premsa i la transformació dels mitjans arran de la irrupció de les noves tecnologies.