CPV-3181Més de 300 persones, entre socis i treballadors, van participar a l’acte de commemoració dels 50 anys de la Cooperativa Plana de Vic. La celebració, que va fer-se a l’edifici del Sucre de Vic, va constar d’un acte institucional, una conferència de Xesco Espar i un sopar amb productes de la terra i de les explotacions dels socis de la cooperativa.

A l’acte institucional, amb una sala Marià Vila d’Abadal plena del tot, hi van intervenir Antoni Díaz, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústria Alimentària de la Generalitat; Anna Erra, alcaldessa de Vic; Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; Josep Pujadas, delegat de la Cambra de Comerç a Osona, i Vicenç Fabré, president de la Cooperativa Plana de Vic. En el transcurs de l’acte també es va estrenar un vídeo amb motiu dels 50 anys de la cooperativa i es va entregar una placa commemorativa, obra de la ceramista Rosa Maria Garcia Moreno, als quatre expresidents Pau Espona, Joan Redorta, Antoni Mir i Isidre Castanyer.

Antoni Díaz, en el seu discurs, va destacar els valors del cooperativisme, com a eina de treball conjunt, però també de “vertebrador del territori”. El director general va destacar la importància de les cooperatives , com Plana de Vic, d’apostar per una producció pensant en el consumidor. “Hem estat molts anys amb la mirada posada en la producció, i no n’hi ha prou”, va dir. I va afegir una relació d’aspectes també tant o més importants, alguns dels quals ja són presentes en el dia a dia de la Cooperativa Plana de Vic. Un d’ells, que va qualificar de “fonamental”, entrar en el procés de comercialització. “És on hi ha el valor afegit, que moltes vegades s’enduen uns altres, i jo em pregunto per què no se’l poden endur les cooperatives”, va concloure.

El director general també va apuntar altres aspectes importants en l’escenari econòmic actual, com són la internacionalització i les mesures que des de la Generalitat estan implementant per afavorir la concentració en l’oferta també des del cooperativisme. Per compensar el “desequilibri” actual entre les grans indústries del sector agroalimentari i els productors més petits, entre els quals encara hi ha la majoria de cooperatives agràries. Va citar casos de cooperatives de Dinamarca i Holanda, que “parlen de tu a tu amb el sector de la distribució”.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, per la seva part, va posar en valor els conceptes de cooperació i generositat, tan presents en el dia a dia de les cooperatives. Va destacar el fet que la Cooperativa Plana de Vic hagi sabut oferir al mercat un producte de proximitat i de confiança, i va acabar citant aquell proverbi que diu que “si vas sol, vas més ràpid, però si vas acompanyat, vas més lluny”.

Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, de ressaltar el fet que en aquests 50 anys la Cooperativa Plana de Vic hagi sabut arribar al consumidor final. I també va posar en valor el paper de la pagesia en el territori: ”Sense pagesos difícilment tindríem el medi ambient que tenim”.

Josep Pujadas, en nom de la Cambra de Comerç, va remuntar-se als anys seixanta, quan va néixer la Cooperativa Plana de Vic. A Osona hi havia tres sectors punters: el tèxtil, la pell i l’agroramader. “Ja només quedeu vosaltres”, va remarcar. I va traslladar el suport de la Cambra al món agrari.

Finalment, Vicenç Fabré, actual president de la cooperativa, va començar fent un repàs per la història de la cooperativa, amb diferents etapes, cadascuna de la qual havien deixat un pòsit que ha permès arribar als 50è aniversari. “Aquests 50 anys han estat possibles gràcies a la força de la cooperació, a pensar en el bé comú més que en l´interès individual i a la unió dels esforços de tots nosaltres per poder accedir a millors serveis i preus de mercat”, va dir Fabré.

Fabré va mostrar la voluntat de Plana de Vic de continuar sent el futur una cooperativa de “confiança, moderna, competitiva, en constant progrés, viable i que serveixi de suport als socis per produir amb la màxima eficiència i qualitat, fent arribar els seus productes al consumidor final”.

Després de l’homenatge als expresidents va ser el torn de Xesco Espar, expert en coaching i lideratge, que va fer la conferència “Una mirada al futur amb optimisme”. Amb el to didàctic i divulgatiu que el caracteritza, qui va ser entrenador del primer equip del Barça d’handbol, va anar fent un repàs pels valors que han de marcar la trajectòria de les persones, però també de les empreses. Va parlar de la importància de la motivació, del talent, però també del treball en equip, amb generositat, humilitat, confiança, entusiasme i compromís.

El sopar, elaborat amb productes de la terra, pràcticament tots procedents d’explotacions de socis de la Cooperativa Plana de Vic, va tenir el seu moment culminant amb l’arribada del pastís d’aniversari i el brindis entre tots els assistents a la festa.