Plat favoritL’escudella i carn d’olla s’ha proclamat com a Plat Favorit dels Catalans, en el concurs que ha organitzat la revista CUINA, del Grup Cultura 03, amb la col·laboració de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia (CREG) i el patrocini d’Estrella Damm.

Els vots del públic han determinat que aquesta recepta, apadrinada pel xef Joan Roca, és la preferida dels catalans, després d’imposar-se en la darrera fase de votacions, que ha durat deu dies, al pa amb tomàquet, l’altre finalista del concurs, que estava apadrinat per Ferran Adrià. La votació ha estat molt ajustada i la diferència entre els dos plats ha estat de només 62 vots: 5.127 per l’escudella i carn d’olla i 5.065 pel pa amb tomàquet. Per tant, l’escudella ha obtingut un 50,3% dels vots i el pa amb tomàquet un 49,7%.

El veredicte s’ha donat a conèixer aquest 24 d’octubre en el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que se celebra aquests dies al recinte de la Fira Gran Via de Barcelona.

Quatre fases

El concurs per triar el Plat Favorit dels Catalans va començar el 15 de setembre amb vint finalistes: l’escudella, el pa amb tomàquet, els canelons, el fricandó, l’arròs a la cassola, la calçotada, l’escalivada, la coca de recapte, el xató, l’esqueixada de bacallà, les mandonguilles amb sípia i pèsols, la crema de Sant Josep, el trinxat de patata i col, el suquet de peix, la botifarra amb mongetes, el pollastre amb escamarlans, els fideus a la cassola, l’empedrat, els cargols a la llauna i els espinacs a la catalana. Podeu consultar la classificació completa en aquest en enllaç.

Un comitè d’experts format per la xef Carme Ruscalleda, el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, el codirector del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, i el director de la revista CUINA, Josep Sucarrats, va confegir la llista de plats del Corpus Culinari que aspiraven a convertir-se en el Plat Favorit dels catalans.

Un plat identitari

Durant cinc setmanes, i a partir de les votacions rebudes, s’han anat eliminant els plats menys votats, fins que finalment s’ha imposat l’escudella, un plat del qual el seu padrí, Joan Roca, diu que “si bé és cert que hi ha moltes cuines i moltes cultures que tenen plats similars a l’escudella, la nostra és diferent, és més complexa i és un tret identitari de la nostra cuina i de la nostra cultura”. El director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha rebut el premi que acredita l’escudella com al plat favorit dels catalans i ho ha fet en representació de tota la gastronomia del país ja que, com ha recordat durant l’acte Carme Ruscalleda, xef del restaurant Sant Pau i ambaixadora de CREG, “al final, la guanyadora del concurs que ha escollit el Plat Favorit dels Catalans ha estat la cuina catalana en general”.

Catalunya Regió Europea de la Gastronomia

El concurs El Plat Favorit dels Catalans ha estat un dels actes més destacats de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, una distinció que vol destacar les diferents cultures alimentàries europees, estendre l’educació per a una alimentació saludable i sostenible, fomentar la innovació gastronòmica i en definitiva contribuir a una millor qualitat de vida de les persones, i que aquest any ha rebut el nostre país.