foto

L’obra “Pere i el llop” de Serguei Prokófiev va ser l’encarregada d’encetar la 21a temporada del Cicle Simfònics al Palau que protagonitza l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana.

El cicle, en coproducció amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, continua enguany apostant per apropar la clàssica a nous públics i innovar en formats escènics. Un camí que ha trobat una resposta molt favorable del públic arribant enguany a la xifra rècord de 18.218 assistents a la Sala Modernista la darrera temporada, amb una mitjana de 1.401 espectadors per concert, que significa una ocupació mitjana del 70% amb dos sold-outs (Carmina Burana i Star Wars i grans Cors de Cinema).

Enguany el cicle presenta dotze concerts més un d’extraordinari amb obres del gran repertori simfònic al costat d’obres simfonico-corals, en col·laboració amb formacions corals del territori i amb festivals consolidats del país, i una nova línia que ja s’ha començat a explorar en els últims anys: la música de cinema.

Plats forts

Algunes de les cites destacades del cicle seran la La Quarta de Mahler (15/10/16), amb la participació de la soprano Iwona Sobotka dins el Festival de Música Polonesa, conduïda per Víctor Pablo Pérez i que suposarà la primera interpretació de l’obra per part de l’OSV. Víctor Pablo Pérez tornarà a dirigir la formació  amb “La Novena de Beethoven” (22/04/17) que l’OSV té previst oferir cada any fins al 2024 (bicentenari de l’estrena). Cal destacar també la col·laboració per quart any consecutiu amb el 48è Voll Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, amb el programa “Michael Feinstein canta Sinatra” (19/11/2016), un concert inèdit en què l’artista crooner nord-americà, que debuta a l’Estat espanyol fusionarà stàndards de Frank Sinatra amb orquestra. El programa es complementa amb “Rodeo” de Copland i música de cinema amb la suite “On the town”. Un àmbit, la música de cinema en què la Simfònica continua apostant amb més propostes com el concert “Els planetes i Star Trek” (21/01/2017) que, amb la col·laboració del Cor de Noies de l’Orfeó Català, oferirà una proposta impactant i amb certa dosi de psicodèlia i amb una solista convidada de luxe: Lydia Kavina, una de les millors solistes de Theremin i deixeble de Leon Theremin, inventor del singular instrument. Interpretarà la Suite Ed Wood (H. Shore) i Star Trek: first contact, de J. Goldsmith. També dins del mateix gènere, la Simfònica recupera com a concert extraordinari el programa que ja va presentar amb gran èxit fa dos anys al Palau de la Música Catalana: “John Williams i els immortals del cinema” (01/12/16), dirigit pel que ha estat titular de l’OSV els darrers set anys, Rubén Gimeno, i amb la col·laboració dels actors de doblatge Salvador Vidal i Mercè Montalà que posen veu als diferents actors de les pel·lícules de les quals s’interpreta la partitura. Una altra proposta “de pel·lícula” és el concert que clausurà la temporada: La bella dorment+ Vértigo, sota la batuta de Pedro Alcalde (03/06/17).  Enguany torna el “no tradicional” concert de valsos i danses conduït aquest any pel director d’orquestra nord-americà fincat a Catalunya, Arthur Post, que presentarà una proposta ben diferent d’aquest tradicional concert en dates nadalenques (17/12/16), amb polques, masurques i altres peces d’autors d’arreu del món.

Una programació amb noms propis

El cicle es completa amb la col·laboració de figures nacionals i internacionals, amb la voluntat de continuar experimentant en formats. Així l’OSV presenta “La Quarta de Txaikovski” (11/03/17), amb un dels més reconeguts oboistes del país: Lucas Macías, que dirigirà des del faristol. Fazil Say presentarà un concert “íntim” en què interpretarà la seva obra Silence of Anatolia així com el “Concert per a piano núm. 23” de Mozart, sota la batuta de Rubén Gimeno (04/02/17). Per la seva banda, James Ross, director titular de la Simfònica a partir de setembre de 2017, dirigirà dos concerts aquesta temporada. El primer serà el “Concert per a piano de Chopin” (25/03/17), amb el pianista Iván Martín i amb el qual es presentarà la culminació de l’obra social de l’OSV: “Mosaico de Sonidos”, un projecte per a la integració de col·lectius amb discapacitat intel·lectual, amb la col·laboració de l’AEOS (Associación Española de Orquestas Simfónicas). El segon concert amb el títol “Pompa britànica” és una selecció de peces de diferents autors com Bruch, Haydn i Elgar, amb un nexe en comú: les Illes Britàniques (20/05/17). Finalment aquesta temporada, per al concert final de gira de Setmana Santa, l’OSV proposa la Missa de Glòria de Puccini (08/04/17) que realitzarà sota la batuta del mestre Xavier Puig i amb la participació de diferents cors del territori.