20160318_103148Aquest any Cooperativa Plana de Vic i els seus socis van estar presents en els actes del Mercat del Ram celebrat entre el 18 i el 20 de març. En el marc de la celebració dels 50 anys de la Cooperativa, i amb la Fira com a tret de sortida d’aquesta, es va considerar participar-hi d’una manera especial i amb un format diferent a l’habitual dels últims anys. Juntament amb altres empreses del sector es va dissenyar des de l’inici aquest nou espai on es tractava de mostrar a la societat d’una manera pràctica el procés de transformació del cereal, el porc i la vaca fins arribar a productes de consum, així com també una zona de tallers pels més petits on es podia aprendre d’alimentació humana, animal i el món del cereal.

“La casa de pagès, l’origen dels aliments”

Aquesta nova zona nova experimental i vivencial dins el recinte firal va portar per nom “La casa de pagès, l’origen dels aliments”.

La Cooperativa mostrava tota la seva cadena de valor repartida en 4 grans blocs. El cereal i la transformació amb el pinso es representava amb uns recipients on es podia veure i tocar 10 matèries primeres que poden formar part dels ingredients del pinso. Un segon bloc, mostrava la granja i l’impacte que té la bona gestió de l’aigua a la granja amb les dejeccions dels animals.

Un tercer apartat per mostrar l’elaboració de la carn i l’animal estrella de la Cooperativa, el porc Duroc i les seves propietats. I finalment, una mostra del producte en si mitjançant una botifarra que hi havia exposada, i que es va aprofitar per fer un concurs que consistia en endevinar-ne la llargada.

Per animar la zona també hi havia una mostra de diferents animals: porcs Duroc d’engreix i una truja amb garrins, vedells, xais i gallines.

Com a novetat més didàctica, a la Casa de Pagès s’hi van dur a terme tallers experimentals per nens i nenes de 6 a 12 anys durant els tres dies, que eren de 3 temàtiques diferents:
– El Molí: Producció de farina integral i refinada. Conèixer el procés per obtenir farina.
– El Pinso: La importància de l’alimentació dels animals i què la composen.
– El Porc: Descobrir les parts que ens mengem del porc, distingint parts nobles i elaborats.

Finalment, també s’hi van exposar els dibuixos sobre masies que van fer arribar els nens i nenes de 2n de primària de diverses escoles de Vic.

Aquesta iniciativa per a la difusió del món rural va està organitzada per diferents empreses del sector i on la Cooperativa hi va tenir un paper destacat juntament amb els responsables de les altres empreses participants i els de Fires i Mercats.

Concurs de la botifarra de pagès

Lligat a la producció dels aliments que procedeixen del porc, es va fer un concurs per endevinar la llargada d’una botifarra de porc Duroc Plana de Vic exposada al Sucre durant els tres dies. Prèviament a la seva exposició es va convidar el Regidor de Fires i Mercats a la sala d’elaboració per tal que certifiqués la llargada de la botifarra, que va fer 99,4 metres. De 1.619 butlletes participants, només 2 van encertar la mida exacta, fet que en presència de visitants i dels organitzadors de la Fira es va fer sorteig per obtenir un únic guanyador. Finalment, va ser guardonada Maribel Martin de Barcelona que es va endur un val de 99,4€, que corresponia a 1€ per cada metre de llargada de la botifarra, a bescanviar amb productes a les botigues Plana de Vic. Un cop acabada la fira la Cooperativa va lliurar la botifarra a l’Associació d’Acollida el Tupí de Vic continuant amb la voluntat des de sempre de col·laborar amb el territori i les persones.

Pep Alsina, pregoner del Mercat del Ram

El dia 17 a la sala de la columna de l’Ajuntament de Vic, Pep Alsina va ser l’encarregat de fer el pregó del Mercat del Ram. Amb una sala plena a vessar Pep Alsina va ser llargament aplaudit, per l’explicació que va fer de la seva trajectòria, per la seva sinceritat i simplicitat en explicar les coses, amb el seu toc humorístic, però sense perdre el punt crític i reivindicatiu que l’ha caracteritzat tota la vida. Va defensar el sindicalisme i el cooperativisme com a dos instruments vàlids i necessaris però que, segons va manifestar, van en funció de les persones que hi ha al davant, també va reivindicar el paper dels pagesos que és, va dir, el que dóna sentit al Mercat del Ram.

Una fira molt participada pels socis de la Cooperativa

Dins les diferents activitats programades del Mercat, algunes d’elles van comptar amb la participació de diferents socis de la Cooperativa.

En el 19è concurs català de raça Frisona destaquem Can Soca de Calldetenes que es va emportar tots els principals premis en vaques. Va obtenir el campionat i el subcampionat de Catalunya i també es va proclamar Gran Campiona de Catalunya. A més, també es va endur el premi al millor sistema mamari i el segon premi al millor ramat i al millor criador.

En el concurs de canals porcines, Granja Serí de Gurb es va emportar el premi a la millor qualitat de la canal porcina.

Finalment Lactium, la fira del formatge artesà, a la Plaça dels Màrtirs va repartir 6 premis a socis de la Cooperativa: Granges Comas de Santa Eugènia es va endur els Lactiums de Plata i Bronze, la formatgeria Rovira de Sora amb un or en la categoria de formatges de cabra quallada enzimàtica, plata en els blaus, i plata i bronze en formatges de cabra quallada àcida.