Portada 162L’oposició contra el règim franquista va tenir moltes cares. Una d’elles es va bastir des d’escenaris improvisats on una veu i una guitarra, que prèviament havien hagut de burlar la censura, clamaven contra el totalitarisme i en favor de la llibertat.

Lluís LlachRaimonPaco Ibáñez, Elisa SernaOvidi MontllorAl TallMaria del Mar BonetMikel LaboaLabordeta… Desenes i desenes de noms que, en català, en castellà, en gallec o en euskera, van crear la banda sonora contra el franquisme.

A casa nostra, i després de la creació dels Setze Jutges, la cançó ‘Al vent’, del valencià Raimon va donar el tret de sortida a un moviment que va impulsar l’ús del català mentre denunciava els abusos de la dictadura. Tots aquells cantants van posar himne a tota una generació que, per primera vegada des del 1939, mostrava en públic les seves ànsies de llibertat.

Des de SÀPIENS, coincidint amb els quaranta anys de la mort del dictador, s’han seleccionat onze d’aquestes cançons. De manera volguda, potser no les més conegudes, però totes elles representatives d’uns temps de lluita per la dignitat i la llibertat.

Es vol arribar fins a les 100 cançons més representatives de l’antifranquisme. Per a això animen a fer-los arribar propostes de cançons a través de la pàgina de Facebook, al  compte de Twitter o a redacció@sapienspublicacions.cat.