pernilDesprés de gairebé un any treballant en el desenvolupament d’un nou producte, aquest estiu s’han començat a comercialitzar als taulells de les botigues Plana de Vic els primers pernils curats fets a partir dels porcs Duroc de la Cooperativa.

Des d’un inici es va apostar per una línia de producte diferencial i, en el cas del porc, s’ha buscat una tipologia que tingués unes propietats organolèptiques excel·lents, juntament amb propietats saludables, i que en el maneig i la gestió a la granja fos eficient.

Concretament un porc híbrid de 4 races que aporten el que la Cooperativa cerca constantment. Amb el 50% de la raça Duroc que aporta el verro i un % d’una altra raça molt similar de la truja s’aconsegueix aquesta qualitat de la carn amb component de salut, mentre que les dues races restants de la mare permeten una òptima gestió a la granja i s’aconsegueix el binomi ideal per oferir la millor relació qualitat preu amb el producte.

El fet de gestionar i controlar la cadena de valor del producte des de l’origen, amb l’alimentació i la selecció de la raça de l’animal, fins a la comercialització d’aquest, passant pel maneig i l’especejament, permet dissenyar i obtenir el producte que en tot moment es desitja i amb força garanties que s’aproxima al que busca el consumidor.

Seguint els passos del pernil cuit Duroc Plana de Vic, ara s’ha fet amb el pernil salat l’última part del procés, buscant un especialista de qualitat extern que en fes l’elaboració a partir dels pernils que li servim i amb tota la garantia de la traçabilitat. En el cas del pernil salat el procés és molt més llarg, ja que només la part de l’assecat dura com a mínim 12 mesos, i en el nostre cas encara s’està ajustant.

Repetint l’experiència del pernil cuit, el pernil salat també ens fa experts en la matèria. Nosaltres els hi hem marcat els estàndards de qualitat i els hi subministrem la peça principal, els pernils procedents de les granges dels nostres socis. La salaó de la carn ve ja de l’època dels romans, a finals del segle II aC. i actualment podem dir que el procés no ha canviat. El pernil salat és un embotit saludable que, sumat a la seva exquisidesa, el converteixen en un element indispensable de la dieta mediterrània, i pel seu alt valor nutritiu és un aliment molt adequat per a tota la població. Destaquen les seves qualitats nutritives, ja que és molt abundant en àcid gras, majoritàriament oleic, la qual cosa activa la producció de l’anomenat colesterol bo. És també ric en proteïnes, vitamina B i oligoelements, com el zinc, el ferro, el calci, el fòsfor i el magnesi.