Santuari de Sant Segimon

El 3 de juliol es va obrir la nova posada del Santuari de Sant Segimon, al peu del Montseny, tancat durant 10 anys i en obres de rehabilitació per poder tornar a oferir al visitant unes vistes immillorables, una estada de tranquil·litat i un llegat cultural incalculable.

El propietari de Sant Segimon és la família De Puig. I aquests últims anys han estat treballant en el projecte de rehabilitació que ha contemplat quatre grans aspectes que tenen impacte a l’entorn:

1. Inversió en energies renovables, com en la instal·lació d’un molí aerogenerador per subministrar corrent elèctric al Santuari.

2. Rehabilitació d’una posada on s’hi pot menjar i en un futur molt proper pernoctar per donar-li ús de refugi de muntanya.

3. Coberta de l’església del Santuari per tal de conservar l’edificació i consolidar l’estructura i permetre que l’excursionista ho pugui visitar.

4. Recuperació de pastures amb un acord signat amb la Diputació de Barcelona amb vaques de raça albera, una de les poques races autòctones de Catalunya que  actualment només es pot trobar a  Espolla (Figueres). A l’entorn del santuari de moment hi ha 60 caps per iniciar-ne la recuperació.

Una llarga i extensa història vinculen la família De Puig i la Cooperativa Plana de Vic, sobretot perquè des de fa molts anys n’han estat socis. Malgrat els canvis en l’orientació dels negocis familiars sempre s’ha anat mantenint la relació fins al dia d’avui. Tant és així que, arran d’un acord de cooperació entre la família propietària del Santuari i la Cooperativa, els excursionistes que vagin a visitar-ho podran gaudir d’un menú de muntanya de dijous a diumenge amb fideus de muntanya, escudella, amanides d’arròs i l’especialitat de la casa, carn a la brasa amb porc Duroc i vedella femella de Plana de Vic. Productes amb el distintiu de la Generalitat de producte de proximitat i, per tant, molt vinculat amb la comarca i amb els socis ramaders de la Cooperativa, com és el porc Duroc Plana de Vic en les seves diferents formes, llom, botifarra, embotit, etc. Ignasi de Puig que és la persona de la família que està tirant endavant el projecte i l’arrencada comenta: “Hem tingut visites molt diverses, des d’alcaldes   d’ajuntaments del voltant, fins a grups de francesos, passant per molta gent de Vic ja habitual de la zona”. “Es sorprenen de les dimensions del local i com d’econòmic és menjar-hi. El producte més demanat és la botifarra de porc Duroc Plana de Vic amb patata a la graella, seguida de l’arròs de muntanya”, detalla.

Més informació:  Santuari de Sant Segimon