Més d’un centenar d’empresaris i representants d’institucions públiques i privades han assistit aquest dijous al vespre a La Pedrera a la jornada que organitza anualment el Grup empresarial cooperatiu Clade i que en la seva setena edició proposava una reflexió sobre “Cooperació, governança i economia col·laborativa”.

El president del Grup, David Cos, va obrir l’acte manifestant la importància d’establir “fòrums, altaveus i espais de debat i de reflexió que ens posicionin com a grups i com a persones, i ens encomanin d’un esperit positiu”. En aquest sentit, va afirmar que “Clade és una aposa ferma d’un model empresarial que posa les persones com a eix de l’activitat empresarial, i que prioritza la qualitat en l’oferta de productes i serveis als seus usuaris i clients, prioritzant el llarg termini sobre el curt termini i el bé comú per sobre del bé particular”.

Com a mostra dels bons resultats d’aquesta manera de fer del grup, David Cos va aportar dos exemples: l’augment del 71%, entre els anys 2007 i 2014 de les persones que formen part del grup i que ara són 5.334, i la recent incorporació a Clade de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Durant la cloenda de la jornada, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va afirmar que el debat ètic a l’entorn de l’economia col·laborativa, tan palès en el transcurs de l’acte, està més obert que mai i cal encarar-lo, i va mostrar-se a favor de la regulació dels nous models d’economia col·laborativa per frenar “els contrastos ètic, social, tecnològic… que porten aquests nous models”

La taula rodona de debat, eix centrar de la jornada, va estructurar-se en quatre blocs que volien donar resposta a preguntes com ara què és l’economia col·laborativa, quines diferències hi ha entre aquesta i les economies cooperativa i social o cap on s’han d’orientar les cooperatives del futur.

En aquest sentit, Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, va afirmar que “l’economia col·laborativa és disruptiva, una innovació que canvia les coses, però també és una moneda de dues cares: ben regulada pot incrementar el benestar de les persones però mal regulada pot dur-nos a la selva i a la desigualtat”.

Per la seva banda, Albert Cañigueral, fundador de ConsumoColaborativo.com i connector d’OuiShare per a Espanya i Amèrica Llatina va apostar pel creixement de les plataformes d’economia col·laborativa, que canvien les visions tradicionals d’empresa, treballador o consum però va alertar de “dissonàncies reals entre el sistema de servei col·laboratiu que ofereixen certes plataformes grans i consolidades i el seu model d’organització empresarial, que segueix essent vertical i tradicional”.

Anna Pagès, doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora titular a la facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport-Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull, va fer una crida a aprofitar l’economia col·laborativa per establir una experiència més humana en el marc de les relacions econòmiques i empresarials, i va assegurar que cal potenciar la diversitat: “Tothom és diferent, tothom té idees diferents i en les ocurrències inesperades dels altres és on podem créixer”.

Finalment, el director de Clade, Ramon Roig, va reiterar l’aposta del grup per sumar més enllà de les sinèrgies: “estem fent un esforç per agrupar les cooperatives sota un paraigua amb elements d’intercooperació i d’interès comú, conscients que afrontar els reptes conjuntament ens dóna més força que fer-ho de manera individualitzada”.

La jornada de Grup Clade d’aquest dijous es va celebrar en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Cooperatives (4 de juliol) organitzats a través del programa Aracoop.

Clade és el primer grup empresarial cooperatiu de Catalunya. Està format per: .Abacus CooperativaCooperativa Plana de VicEscola Sant GervasiLa FagedaSuara CooperativaFundació BlanquernaGrup Cultura 03lavolaOrquestra Simfònica del Vallès. Constituït a finals del 2004, Grup Clade vol ser un referent a Catalunya d’un model empresarial basat en les persones, innovador i sostenible.