vinclesEl projecte ‘Vincles BCN’, de l’Ajuntament de Barcelona ha estat guardonat amb el primer premi, dotat amb 5 milions d’euros, de la iniciativa Mayors Challenge, de Bloomberg Philantropies, una fundació presidida per l’exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg. Suara Cooperativa va participar en el desenvolupament de l’aplicació a través de Jordi Picas, en el transcurs de la iniciativa Imagine Express que es va fer al febrer.

El premi promou que les ciutats busquin idees innovadores per a resoldre problemes que afecten a la seva població, com l’atur juvenil, l’envelliment de la població, la participació ciutadana, el desenvolupament econòmic, el medi ambient i qüestions com l’energia, la salut i la seguretat pública. Aquesta dotació econòmica servirà per a desenvolupar i aplicar el projecte a Barcelona.

La ciutat de Barcelona ha guanyat el primer premi entre 155 propostes presentades en aquesta edició, en la que inicialment Barcelona va quedar entre les 21 finalistes. La decisió final es va comunicar dimecres a l’alcalde de Barcelona en el marc d’un acte públic a París.

Trias ha explicat que es tracta d’un projecte que suma “de forma molt exitosa les noves tecnologies pròpies d’una ciutat intel·ligent amb l’atenció a les persones”. “Les noves tecnologies aplicades al benestar de les persones genera riquesa econòmica d’una banda, però també riquesa intangible, que és la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”, ha afegit.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha recordat que l’atenció a la gent gran és una de les prioritats fonamentals del govern municipal. “Hem ampliat el suport a aquestes persones, a través de l’ampliació de la teleassistència i amb d’altres serveis, com el Projecte Radars”, ha dit. “Ara ampliem aquesta xarxa d’atenció a través de Vincles BCN amb les noves tecnologies”.

Un projecte per a la gent gran

El projecte ‘Vincles BCN’ és un projecte treballat per l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports del consistori. És un projecte que proposa trencar amb l’aïllament social de la gent gran de la ciutat mitjançant l’establiment d’una xarxa de suport públic i de l’entorn personal d’aquesta, que inclogui la família, amics, treballadors socials i voluntaris a través de la utilització d’una tauleta tàctil.

Barcelona compta amb més de 300.000 habitants de 65 anys o més, dels quals uns 100.000 superen els 80 anys d’edat. El projecte es basa en el principi que l’envelliment és un repte europeu i urbà i, per tant, un repte de les ciutats.

Com funcionarà

‘Vincles BCN’ és un sistema informàtic que, aplicat a una tauleta tàctil o dispositiu telefònic, i a través dels cercles de confiança personalitzats i connectats, busca millorar la seguretat i la independència de la gent gran. A través d’aquest programa, la persona usuària tria el seu cercle de contactes, amb qui pot mantenir un vincle.

 

Vídeos amb l’anunci del reconeixement