portada-sapiens-143-24243El 28 de juny de 1914, l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria era assassinat a Sarajevo juntament amb la seva esposa, Sofia. Aquest magnicidi va ser l’espurna que va desencadenar la Primera Guerra Mundial, un conflicte sense precedents que va esberlar els grans imperis occidentals i que es va emportar la vida de 10 milions de soldats. Ara que es compleixen 100 anys de l’esclat de la contesa, SÀPIENS ho recorda amb un número monogràfic de 100 pàgines que trobareu als quioscs fins al 25 de juny, i amb un especial multimèdia que des d’avui podeu consultar a Sapiens.cat.

Viatge multimèdia a la Gran Guerra
L’especial, Cent anys de la Primera Guerra Mundial, és un viatge pels diferents episodis i escenaris de la contesa: la guerra al mar, els duels dels pilots a l’aire, el dia a dia i les batalles a les trinxeres, la vida a la rereguarda… Es divideix en cinc blocs: ‘Antecedents’, on s’expliquen els fets que van portar a la guerra; ’Contendents’, amb fitxes descriptives dels membres de la Triple Entesa i dels de la Quàdruple Aliança; ‘Cronologia’, una línia de temps dinàmica amb imatges que destaca les principals dates del conflicte entre el 1914 i el 1919; ‘El mapa’, un recorregut pels principals escenaris, i ‘Per terra, mar i aire’. En aquest últim, es descriuen la vida a les trinxeres, les batalles, la guerra submarina i la guerra a l’aire, la vida a la rereguarda i les campanyes massives de reclutament de civils que es van veure obligats a fer alguns dels països que van participar en el conflicte.

150 imatges i una desena de vídeos

L’especial compta amb 150 imatges i una desena de vídeos, alguns d’ells extrets dels National Archives de la Gran Bretanya, com el que mostra el mariscal Douglas Haig inspeccionant les runes de la línia Hindenburg. En d’altres es poden veure escenes quotidianes a les trinxeres (soldats lluitant, menjant, descansant i afaitant-se a les trinxeres), submarins enfonsant cuirassats o al ‘Baró Roig’, el pilot més temut i llegendari de la Primera Guerra Mundial.

Com moure’s per l’especial

Aquest monogràfic multimèdia, que s’inspira en projectes desenvolupats per Associated Press o National Geographic Channel, és un desenvolupament totalment diferent del que s’ha fet fins ara a Sapiens.cat. La navegació és molt intuïtiva. Pot ser vertical, utilitzant la fletxa vermella que apareix a la part inferior de la pàgina, o horitzontal, amb les fletxes que apareixen a cada costat de la pantalla. En el mapa es pot viatjar a cada punt amb la fletxa que apareix a la dreta de la pàgina o fent clic sobre cadascuna de les icones de geoposició. Per la cronologia, s’hi pot viatjar utilitzant les fletxes, fent clic sobre cadascun dels punts o arrossegant el ‘mouse’ per la franja on apareixen les capses amb les diferents dates. Aquesta es pot ampliar o reduir fent clic als símbols ‘+’ i ‘-’.

L’especial es pot visualitzar en dispositius mòbils i a l’ordinador amb qualsevol navegador, tot i que amb Internet Explorer només funciona amb la versió 9 o posteriors. Ara bé, donada la gran quantitat d’imatges que conté, us recomanem que el consulteu des d’un ordinador o des d’una tauleta.