Carboneig20_2El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA, ha posat en marxa una prova pilot per a l’obtenció de biomassa forestal. Juntament amb la Cooperativa la Fageda i la col·laboració de la Federació d’Associacions de Defensa Forestal de la Garrotxa, s’han començat a realitzar treballs de neteja d’un tram de la llera del riu Fluvià. És l’inici d’un projecte, amb beneficis mediambientals i caràcter social, que es preveu implantar a diferents punts de la comarca.

El Consell Comarcal de la Garrotxa actua en l’àmbit de la prevenció d’incendis i riscos naturals a la comarca, tasques que té delegades directament de diferents organismes de la Generalitat a través de la signatura de convenis específics. L’actual conjuntura econòmica, però, ha fet que algunes de les actuacions programades no s’hagin pogut portar a terme per falta del finançament.

Amb l’objectiu de continuar complint amb les obligacions que li corresponen, el Consell Comarcal ha posat en marxa el projecte Carboneig 2.0 per a l’obtenció de biomassa forestal a partir del residus obtinguts en la prevenció de riscos naturals, concretament en la neteja de lleres i la realització de franges tallafocs en els camins estratègics del Pla de Prevenció d’Incendis de la Garrotxa.

I la primera de les actuacions engegades, han estat els treballs de manteniment, conservació i millora de la llera del riu Fluvià en un tram de dos quilòmetres dins del terme municipal d’Argelaguer. El passat mes de novembre van començar les tasques forestals que, fins al moment realitzava l’Agència Catalana de l’Aigua en conveni amb el Consell Comarcal, i que des d’aquesta tardor porta a terme la Cooperativa la Fageda amb maquinària cedida per l’ADF del Riu Fluvià. La Fageda inicia així una nova activitat productiva, que s’afegeix a l’elaboració de làctics, de melmelades i gelats, i que preveu a la llarga contractar persones amb risc d’exclusió social. La prova pilot es realitza amb dos operaris especialistes forestals i dues persones amb discapacitat.

Abans de començar la feina, els integrants de la brigada forestal han rebut formació específica per la gestió forestal sostenible. A més, els treballs es realitzen sempre sota la supervisió de tècnics del Consell Comarcal que coordinen les actuacions a través d’una taula tècnica de treball on també intervenen els Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Aquest mes d’abril finalitzaran els treballs de manteniment, conservació i millora de la llera del riu Fluvià al barri del Pont d’Argelaguer, que han consistit en la tala i retirada d’arbres perillosos i amb risc de caiguda, aclarida de peus arboris i retirada de vegetació al•lòctona. El material apilat i que posteriorment serà estellat, es traslladarà a la planta de compostatge de la Garrotxa on, després d’un període de sis mesos d’assecatge, estarà en condicions de ser utilitzat com a combustible per a calderes. Els resultats d’aquesta actuació han complert les expectatives inicials, ja que han permès obtenir 300 tones d’estella forestal. El resultat serà una biomassa quilòmetre zero de gran qualitat i amb un alt valor social.

A la presentació del projecte Carboneig 2.0. que ha tingut lloc aquest matí al Consell Comarcal de la Garrotxa, el president Joan Espona, ha subratllat que aquesta iniciativa “ens permet sumar esforços des de l’administració i la Cooperativa La Fageda amb l’ajuda de l’ADF del Fluvià per realitzar la neteja de lleres que, en aquests moments, no podíem assumir des de l’administració per falta de recursos”. Segons Espona, “complim així un doble objectiu: el manteniment del medi natural i l’aposta per un model de gran valor social”. En aquest mateix sentit també s’ha pronunciat el president de la Cooperativa la Fageda, Cristòbal Colon, que ha assegurat que “és un projecte molt engrescador perquè pretén resoldre diferents problemàtiques alhora, la mediambiental, l’energètica i social”. Per això, ha continuat Colon “estem disposats a aprendre dia a dia, anar explorant i resolent les problemàtiques que puguin sorgir per continuar avançant en un projecte que volem que tingui un futur bo”.

Aquesta és la primera actuació del Projecte Carboneig 2.0., que pren el nom de la tradició de carboners de la Garrotxa, i que continuarà realitzant actuacions forestals d’acord amb les prioritats fixades en el Pla de Prevenció d’Incendis de la Garrotxa. Amb un 74,47% del total, la Garrotxa és la comarca de tot Catalunya amb una major una superfície forestal.