El món ho ha de saber’ no s’atura i a la redacció de SÀPIENS han arribat centenars de missatges en què algunes de les persones més influents del món agraeixen el fet d’haver rebut un exemplar del ‘Catalonia calling. El món ho ha de saber’ i el DVD de la Via Catalana. Els missatges, que han arribat sobretot per e-mail, però també per correu postal, provenen de diferents àmbits i països. Han escrit parlamentaris britànics, francesos, neerlandesos i quebequesos; eurodiputats; ministres d’Irlanda i el Quebec; la primera ministra del Quebec; figures polítiques com Tony Blair o Kofi Annan; el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso; el president del Líban, Michel Sleiman, o el Defensor del Poble de Malta. Més enllà de la política, també ens han contactat l’entrenador del Manchester United, David Moyes; el cardenal belga Godfried Danneels; l’empresari francès Maurice Lévy; el president de la Cort Constitucional d’Eslovènia, Ernest Petrič, o els directors dels diaris ‘L’essentiel’ (Luxemburg), ‘Jamaica Observer’ i ‘Bhutan Today’.

Els reis, per carta
Tres de les quatre monarquies que han agraït l’enviament ho han fet mitjançant el correu tradicional, per carta. És el cas de les cases reials dels Països Baixos, de Mònaco i de Dinamarca. El príncep de Gal·les també ho ha fet, però el seu missatge, signat conjuntament amb la duquessa de Cornualla, ha arribat pel ciberespai.

Paraules corprenedores
Alguns e-mails anaven acompanyats de paraules corprenedores. És el cas del director del ‘Bhutan Today’, que ens deia: “Espero que amb aquesta campanya el món entengui millor Catalunya”; del parlamentari alemany Hartmut Koschyk, que escrivia: “Aquest llibre proporciona una visió excel·lent dels esforços que Catalunya ha fet al llarg de la història per preservar la seva identitat nacional i cultural”; del parlamentari austríac Gottfried Kneifel: “Ara entenc millor els anhels del poble català”; del parlamentari Enn Eesmaa: “Els estonians entenem i honorem les persones que volen tenir en les seves mans la capacitat de prendre decisions. Nosaltres ho vam fer i no ens en penedim”, o del tresorer de la federació de partits polítics britànics Liberal International, Robert Woodthorpe Browne, que es considera catalanista des de l’any que va viure a Barcelona (1965-1966) i que no dubta que els catalans “sou tant o més espanyols que jo”.

“Catalunya mereix la independència”
Les paraules més entusiastes han arribat des de Kosovo i les ha pronunciat Ahmet Qeriqi, director de Radio Kosovo e Lirë: “Kosovo dóna suport a les aspiracions independentistes de Catalunya, un poble que té la dignitat nacional, la veritable història de resistència i que mereix la independència. Com dos vells pobles d’Europa, els albanesos de Kosovo i els catalans compartim la mateixa destinació dels segles”.

Galeria d’imatges amb algunes de les respostes