201311_blanquerna
El curs vinent 2014-2015, IQS i Blanquerna-URL, dues de les institucions fundadores de la Universitat Ramon Llull, preveuen impartir, una vegada seguit el preceptiu del procés de verificació, el Grau en Farmàcia (80 places), una titulació de cinc cursos que fins ara només es pot estudiar en una universitat catalana. Serà la primera vegada que dues institucions de la Universitat Ramon Llull imparteixen un Grau conjuntament. L’objectiu és sumar l’expertesa de l’Institut Químic de Sarrià en l’àmbit de les ciències i el de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-URL en la formació de professionals que tenen cura de la salut de les persones per oferir una titulació amb una clara orientació humanisticocientífica.

Part de les assignatures del pla d’estudis s’impartiran en anglès i un dels aspectes innovadors és que, a més a més de les pràctiques tutoritzades a les oficines de Farmàcia d’hospitals o d’altres institucions, els estudiants faran estades a la indústria farmacèutica. La carrera suposarà fer més de 1.000 hores de laboratori i simulació i 9 (6+3) mesos de pràctiques obligatòries a oficines de farmàcia, farmàcia hospitalària i indústria farmacèutica o alimentària.

A més a més s’oferten 4 mencions o especialitats en: Alimentació i Nutrició; Farmàcia Assistencial; Disseny i Producció de Fàrmacs; i Gestió i Màrqueting Farmacèutic.

Les dues institucions de la Universitat Ramon Llull, amb una llarga tradició pedagògica i de recerca, oferiran un model humanista de formació combinat amb la dimensió pràctica i de coneixement dels entorns reals. “Un estil d’estudis que en paraules del Dr. Pere Regull, director general IQS, ha estat una constant a unir teoria i pràctica dins la trajectòria d’IQS des de 1905”: Una formació que a Blanquerna es ve impartint des de l’any 1948 quan es va crear l’Escola de Mestres.

Per elaborar el pla d’estudis els responsables de les dues institucions han mantingut aquest darrer any converses i sessions de treball amb experts de diferents àmbits de la Farmàcia, representants de la indústria farmacèutica, el col·legi professional, i representants de la Generalitat.

El Dr. Andreu Ibarz, director general de Blanquerna-URL, explica que els estudis del Grau en Farmàcia i el perfil professional del farmacèutic “són clau de futur per la seva capacitat d’integrar tres àmbits fonamentals per al progrés i el desenvolupament de la salut en el marc del segle XXI: a) la ciència; b) la tècnica i la tecnologia i c) la cura de la persona humana.” En aquest sentit explica que “estem davant d’un perfil integrador, interdisciplinari i pluridisciplinari que fa cada vegada més falta si veritablement optem per la societat del coneixement, de la transferència i del benestar.”

Segons el Dr. Regull, “el perfil científic garanteix el coneixement dels medicaments, així com els perfils tècnics i tecnològics ho fan en relació amb els sistemes sanitari, de producció, de distribució i de la legislació.”

El Dr. Ibarz subratlla també “l’alt component humanista per la seva relació-atenció assistencial sovint en primera instància a les persones i al seu seguiment”.

Tant el Dr. Regull com el Dr. Ibarz també volen assenyalar la vocació de servei públic de la universitat privada sense ànim de lucre, en aquest cas de la URL, amb la posada en marxa d’aquest grau. “L’objectiu és donar una resposta coherent, necessària i proporcionada a l’important volum econòmic que suposa el sector farmacèutic, així com el nombre de laboratoris arrelats a Catalunya i a la insuficient oferta universitària a Catalunya (1 sola facultat sobre 27 a Espanya) que no pot absorbir anualment més de 100 sol·licituds en primera preferència”.

Fulletó del Grau en Farmàcia IQS-Blanquerna