La Vanguardia 8 de setembre de 2013, David Cos, Entre l’aula i el consell,

201309_lavang_dcos_“El cooperativisme necessita un discurs propi adaptat a la situació actual i demostrar la seva fortalesa”

El nou president del grup Clade parla amb la mateixa passió de la seva vocació acadèmica que del model de gestió cooperatiu i de l’esperit emprenedor. “Molta gent se sorprendria de les grans semblances que hi ha entre el consell rector d’una cooperativa i el consell d’administració d’una empresa”, explica David Cos (1965), que assumeix el relleu a Clade com a representant de l’escola Sant Gervasi (cooperativa laica, malgrat el nom).
“En l’elecció de David Cos ha pesat tant l’empresa que representa com la persona; té un perfil molt interessant, ja que té una visió molt àmplia que integra perfectament el món educatiu i el de l’empresa, i té experiència en tots dos camps”, explica Miguel Ángel Oliva, president de Clade durant els últims vuit anys i director general de la cooperativa Abacus. El grup Clade és una cooperativa de segon grau que integra fins a vuit corporacions de diferents sectors, des de l’alimentació (La Fageda i La Plana de Vic), fins a l’ensenyament (Fundació Blanquerna o la mateixa Escola Sant Gervasi). El 2012, Clade va facturar 280 milions d’euros i té una plantilla de 3.845 treballadors.
La carrera acadèmica del profe de literatura David Cos es va creuar amb l’experiència cooperativa en l’escola Sant Gervasi de Mollet. Era l’any 92 i la figura de Manuel Arroyo, fundador de la institució, el va impressionar des del primer moment. “Era un home fet a si mateix, amb una forta personalitat emprenedora i molt compromès amb el projecte”, narra Cos. D’ell va aprendre a “prendre consciència de la importància de la formació econòmica per a la gestió de qualsevol projecte”. “En l’ensenyament hi ha molts prejudicis amb relació al món empresarial, però una escola s’ha de gestionar com una empresa i això el model cooperatiu ho té molt clar”, defensa Cos. Va ser l’època en què es va implicar en la gestió de l’escola i es va incorporar al consell rector. També va ser el moment de creació d’IUCT, la start-up que va donar origen a l’actual Inkemia. President executiu de l’escola Sant Gervasi, ara també és vicepresident i conseller d’Inkemia i es va incorporar al consell rector de Clade el 2009. “El relleu ha estat natural –explica l’expresident– i feia diversos mesos que treballàvem en els canvis que Cos ha d’assumir els propers anys”. El principal repte del nou president és la “renovació de l’estructura i la implantació d’un model de gestió que s’adapti a les noves necessitats dels socis i de l’entorn econòmic actual”.
“El model cooperatiu està vivint un debat intern perquè necessita reinventar-se; hem d’elaborar un discurs propi adaptat a la nova realitat i demostrar la seva fortalesa”, assegura. “La nostra funció és crear el clima propici de cooperació entre les diferents empreses. Des de Clade promovem la creació de noves estructures autònomes que puguin funcionar entre empreses i que promoguin la relació i la creativitat”.

Noves estructures com els denominats GIM (grups d’interès mutu), uns grups transversals que reuneixen algunes de les cooperatives de Clade amb interessos comuns en una àrea concreta. Actualment hi ha cinc GIM actius, explica: a més dels clàssics de comunicació i financer, altres de més innovadors com el de recursos humans. “Actualment, tres dels nostres associats han implantat el mateix sistema de gestió de personal i a través del GIM comparteixen experiències i sinergies”, explica David Cos. “Clade està obert al creixement, i en els dos propers anys hi podria haver algunes noves incorporacions: el volum et dóna més força”. Cos també és partidari de col·laborar tant amb empreses externes que aportin valor com amb grups similars d’altres zones d’Espanya: “Hi ha projectes que cal tractar a escala estatal i hem creat unes xarxes de treball amb cooperatives de València, Madrid i el País Basc”. Respecte a la seva tasca a l’escola Sant Gervasi, Cos assegura que hi ha una necessitat de professionalitzar la gestió dels centres, independent de la direcció pedagògica. “El model cooperatiu enganxa; si tens mentalitat emprenedora i creus en la força que es crea amb una col·lectivitat, és molt gratificant”. A més, la seva tasca a l’escola de base cooperativa es complementa amb la seva funció al consell d’Inkemia, del qual és vicepresident. “Per a l’escola Sant Gervasi, Inkemia és molt més que un actiu econòmic –va facturar 5,2 milions, beneficis d’un milió–. És un mirall en què emmirallarnos, un actiu que ens inspira en el dia a dia i en l’impuls de nous projectes”, explica. David Cos explica que va néixer a Vilafranca del Penedès però que es va criar a Martorell. Ara acaba de mudar-se a Barcelona i seguirà anant i venint a Mollet, on es troba l’escola Sant Gervasi. “Em resisteixo a deixar l’aula, aquest curs intentaré donar alguna hora de classe a la setmana”, assegura. Cos, que té una filla adolescent, es mou en una Brompton color vi i va amb la seva bicicleta plegable a tot arreu. “Sóc ciclista militant: segueixo blogs, selecciono locals i botigues segons si permeten entrar-hi la bicicleta o no…”. Li agrada pedalar també de vacances: ha recorregut la riba del Danubi, la vall del Loira o a l’illa de Ré. I per relaxar-se, fa volar cometes Revolution, “sempre sol i millor a la platja”.