El Dia DESCOBRIR que es va celebrar dissabte passat a Lloret de Mar va ser un èxit. Al llarg de la jornada, centenars de lectors de la revista van assistir a les activitats que hi havia programades des de les nou del matí fins a les vuit del vespre.

El Dia DESCOBRIR, organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lloret de Mar en el marc de la III Fira dels Americanos, va començar amb la ruta fotogràfica pel litoral de Lloret de Mar. Tot resseguint el camí de ronda entre sa Cadireta i la cala des Frares, passant pel castell d’en Plaja, un nombrós grup de lectors va poder gaudir de les explicacions del fotògraf Pere Soler, autor d’imatges que han estat premiades al prestigiós concurs internacional de fotografia de natura MontPhoto, que es convoca cada any en aquesta vila de la Costa Brava.

A les 11 i a les 13 h es van fer visites guiades al nucli històric de Lloret, amb aturades a l’església de Sant Romà, modernista, la plaça de la Vila i es Tint, instal·lació perfectament conservada on es tenyien les xarxes de cotó dels pescadors perquè duressin més temps. Totes dues visites incloïen un recorregut pel Museu del Mar, ubicat en la casa dels Garriga, un matrimoni que havia fet fortuna a Cuba. Des del Museu s’explica la història de Lloret, inicialment una població de caire agrícola i a partir del segle XVIII sempre vinculada al mar: primer s’hi pescava, després s’hi feia transport de cabotatge, posteriorment van agafar protagonisme les drassanes, on es construïen vaixells de càrrega que anaven a Amèrica, i, en acabat, va arribar el turisme, amb els primers estiuejants de la burgesia catalana que deixaven la gran ciutat a la recerca de tranquil·litat i banys d’aigua al mar.

Els còctels de La Floridita
A la plaça de la Vila, davant de l’Ajuntament, també es va fer un taller amb demostracions de com es fan el daiquiri, la capirinha, el mojito i d’altres còctels d’arrel americana. Es dóna la circumstància que el fundador del mític La Floridita de l’Havana, tan elogiat per l’escritor Ernest Hemingway, era nascut a Lloret de Mar.

Una de les visites que més afluència de públic va tenir va ser la de l’anomenat ‘cementiri dels Indians’, on es van poder veure diversos panteons i hipogeus modernistes de les acaballes del segle XIX i inicis del segle XX. Al cementiri, on reposen les restes de les nissagues més influents de Lloret, hi ha obres d’importants arquitectes i escultors, com ara Bonaventura Conill, Antoni Gallissà o Josep Puig i Cadafalch, amb abundants referències bíbliques i marineres.

Els jardins del marquès
A la tarda, també es van fer dues visites guiades als Jardins de Santa Clotilde, ubicats sobre un penya-segat i amb una vista impressionant sobre la mar —i en especial sobre les platges de sa Boadella, Santa Cristina i una part del litoral de Blanes. Els jardins, d’aires renaixentistes, els va fer construir el marquès de Roviralta i van ser dissenyats l’any 1919 per Nicolau Rubió i Tudurí. La vegetació està formada sobretot per espècies de clima mediterrani i durant el recorregut es van trobant distintes escultures, com el grup de sirenes de bronze, obra de Maria Llimona.

Una altra de les propostes del Dia DESCOBRIR va ser la visita a la Capella dels Sants Metges, on hi ha una exposició de fotografies antigues de les cases nobles que els indians es van construir a Lloret de Mar en tornar d’Amèrica amb les butxaques plenes. La Capella dels Sants Metgés és el que queda de l’antic hospital per a pobres que es va aixecar a Lloret a mitjan segle XV.

A les 20 h es va fer una visita teatralizada per Lloret de Mar, protagonitzada pel personatge de Constantí Ribalaigua, el lloretenc que va fundar El Floridita a l’Havana.

Carme Ruscalleda: la cirereta
Finalment, ahir diumenge, la cuinera Carme Ruscalleda va parlar de la influència d’Amèrcia en la gastronomia catalana, amb ingredients nous que van arribar des del Nou Món. En aquesta xerrada van assistir Romà Codina, alcalde de Lloret de Mar, i Jordi Orobitg, regidor de l’Àrea d’Economia i d’Empresa.