Abacus cooperativa va aprovar el 31 de maig en Assemblea General els resultats econòmics de l’exercici 2012, segons els quals la cooperativa ha assolit uns ingressos de 87.779.851 euros i un resultat net que se situa en els 205.827 euros.

Abacus ha obtingut un cash flow positiu de 4.104.595 euros, una suma molt similar a l’any anterior, mentre que l’exercici de 2012 ha suposat un increment en els fons propis de la cooperativa, que ascendeixen a un total de 16.286.952 euros.

Les inversions durant el passat 2012 han ascendit als 2,6 milions d’euros, xifra que representa un increment del voltant d’un 33%, respecte l’exercici anterio, i que s’ha destinat, principalment, a la implantació del sistema SAP i a l’obertura de nous establiments. És el cas de la nova botiga inaugurada el passat mes d’octubre a Nou Barris –concretament al passeig de Fabra i Puig de Barcelona–, de l’establiment a Mataró, que va canviar la seva ubicació per instal·lar-se a la Riera de la capital del Maresme, i de la botiga d’Hostafrancs, a Barcelona, que durant l’estiu passat va realitzar obres de remodelació.

Quant al nombre de socis, Abacus cooperativa ha tancat 2012 amb 751.574 socis i sòcies de consum, un 3,3% més que l’any anterior, dels quals més del 50% van adquirir productes a la cooperativa almenys una vegada al llarg del passat any. A més, el nombre de tiquets de venda durant el 2012 també va experimentar un increment, amb més de 3.930.000 tiquets, un senyal que els socis i clients segueixen confiant en Abacus i en la seva oferta de productes seleccionats.

D’altra banda, durant l’Assemblea General d’ahir dijous, es va presentar el Pla Estratègic de la cooperativa 2013-2015, que ha de traçar l’estratègia d’Abacus durant els propers anys i que té per prioritat desenvolupar una nova cultura organitzacional. Les principals línies d’actuació contemplades en el Pla tenen per objectiu reforçar el model de negoci orientat al client i la recuperació de les vendes. A més, el Pla Estratègic 2013-2015 pretén millorar l’eficiència i la rendibilitat de la cooperativa.

Miquel Àngel Oliva, director general d’Abacus cooperativa, ha valorat positivament els resultats, «tot i haver estat un exercici difícil, en el qual han coincidit el descens del consum familiar i dels centres escolars amb els efectes de l’increment de l’IVA. Un augment que en el cas de molts productes educatius ha significat passar del 4% al 21%». D’altra banda, Miquel Àngel Oliva ha volgut emfatitzar la importància del nou Pla Estratègic, «que ha de servir per avançar en l’organització de la cooperativa i donar resposta a les noves necessitats dels clients, arribant al major nombre de població possible».

Pel que fa les previsions per aquest 2013, Abacus cooperativa preveu unes vendes de 89 milions d’euros, acompanyades d’unes inversions d’un milió i mig d’euros, que es destinaran, principalment, a la implantació de noves botigues, productes i serveis, tal i com recull el Pla Estratègic. D’entre les fites de la cooperativa durant el passat 2012, destaca l’acord al qual van arribar Abacus cooperativa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, el passat desembre, mitjançant el qual Abacus va esdevenir membre de ple dret del Gremi. Un acord que permetrà treballar plegades a ambdues parts per millorar la xarxa de llibreries i afrontar els nous reptes del món del llibre.