Des del 14 de maig i fins aquest diumenge, l’Arts Santa Mònica, un espai artístic i cultural emblemàtic de Barcelona, ha exposat 35 obres d’art de treballadors de La Fageda: Joan Vila, Àngel Campaña, Quim Castanyer i Joan Pujiula. A banda d’amics i familiars dels artistes, també van acudir a la inauguració en Jordi Pujol, el conseller Ferran Mascarell, el filòsof Arnau Puig o el professor José A. Segarra, essent Cristóbal Colón, president de La Fageda, i Joan Sala, director de l’editorial Comanegra, els amfitrions de l’acte.

Més de 300 persones van poder gaudir d’un acte memorable i al mateix temps entranyable, on Carme Jordà, directora assistencial de La Fageda, parlant d’un dels pintors que pateix una malaltia mental, manifestava: “Ell ha pintat al·lucinacions, boques, ulls, emprenyades… i sobre el paper han quedat les pors, les amenaces i els dimonis; ell ha quedat més lliure per respirar. I ha pintat amb un estil molt propi, però canviant…”.

A les 6 de la tarda, dues hores abans de l’exposició, es va presentar el llibre “El tresor de La Fageda” de l’editorial Comanegra, adreçat la mainada. Durant tres quarts d’hora, en Jordi Salvador, artista teatral i treballador de la cooperativa, va explicar aquest conte a un centenar d’infants, molts provinents del Casal del Raval de Barcelona, que es van sorprendre i riure de valent.

Tot seguit es presentava el llibre “Historia de una locura empresarial social y rentable” de Dolors González, editat com l’anterior per Comanegra. Aquest segon llibre explica la història de La Fageda a un públic adult, atenent de manera especial als secrets del seu èxit.

La Fageda va néixer a Olot fa 30 anys amb el propòsit d’oferir una feina de qualitat a les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen una malaltia mental greu o discapacitat intel·lectual. Actualment hi treballen prop de 300 persones. La Fageda forma part del Grup Clade, de cooperatives catalanes, i de Sinergrup que aplega vuit empreses d’inserció.