El Gremi de Llibreters de Catalunya i Abacus cooperativa han arribat a un acord que suposarà la incorporació de la cooperativa com a membre de ple dret del Gremi i a través del qual es comprometen a treballar en una solució que permeti harmonitzar la Ley del Libro, que regula el preu fix, i la Llei de Cooperatives.

Aquest acord, que han signat avui els presidents d’Abacus cooperativa i el Gremi de Llibreters, Narcís Castanyer i Antoni Daura, respectivament, pretén posar punt final al desacord que ambdues organitzacions mantenien en referència a l’obligatorietat en l’aplicació del preu fix als llibres. El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, també ha participat en l’acte.

En base a l’acord entre ambdues entitats, Abacus cooperativa i el Gremi de Llibreters de Catalunya es comprometen a treballar plegats per la millora de la xarxa de llibreries a Catalunya i per afrontar de forma conjunta els nous reptes que el món del llibre té per endavant. I que van quedar emmarcats en Pla Nacional per la Lectura elaborat pels Departaments de Cultura i d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

L’acord ha estat ben rebut pel Departament de Cultura, que ha treballat per propiciar el context adequat per a la negociació de les dues parts a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Cambra del Llibre de Catalunya i la Confederació de Comerç de Catalunya.
Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, considera que “tots plegats hem fet un pas endavant per reconduir una situació que ens perjudicava i afeblia en gran manera. El Gremi vol agrupar totes les empreses dedicades a la venda al detall de llibres, sigui quina sigui la seva dimensió, i per això era una anomalia que Abacus no en formés part, ja que tots junts som més forts davants els reptes de futur que s’albiren”. Alhora agraeix la generositat i la confiança de la majoria de llibreters que han donat suport a una negociació complexa i delicada.

Per la seva part, Narcís Castanyer, president d’Abacus cooperativa, ha valorat molt positivament la decisió en considerar que “és una incorporació on tots guanyem”. Castanyer ha destacat “l’esforç que han fet el Gremi i Abacus per acabar regularitzant una situació atípica, com era el fet que Abacus cooperativa, un dels líders en distribució de llibres a Catalunya, no participés de les activitats del Gremi”.

D’altra banda, tant el Gremi de Llibreters de Catalunya com Abacus cooperativa han manifestat el seu suport total a “Som Escola” i a les iniciatives que des de la societat civil i les administracions públiques catalanes es duen a terme en favor del model educatiu català en front de l’amenaça que suposa el projecte de reforma educativa que promou el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.