La decoració nadalenca amb consum energètic zero de lavola, que l’Associació de Comerciants de la part alta de l’Avinguda de Roma de Manlleu instal·la des de l’any 2008, ha estat escollida com a cas d’èxit per a la campanya de la Direcció General d’Acció per al Clima de la Comissió Europea que s’ha presentat aquesta setmana a Londres, a càrrec de la comissionada per a l’Acció per al Clima, Connie Hedegaard. La campanya és d’àmbit europeu i consta d’un web que recull iniciatives locals de cada país membre de la Unió Europea que suposen una innovació per a un futur sostenible. La campanya incorpora un pla de presència a les xarxes socials, amb una pàgina de Facebook, un canal a Youtube i un hashtag a Twitter. Properament, es podrà accedir al web en els 23 idiomes de la unió.

La decoració nadalenca sostenible, realitzada per lavola, amb disseny d’Anna Alcubierre, està construïda amb cadenes metàl·liques que reflecteixen la llum dels fanals i que brillen com si estiguessin il·luminades. La decoració és visible tant de dia com de nit i permet un estalvi de 16,55 tones de C02 respecte d’una decoració convencional. Per aquest motiu, pel fet d’oferir una solució per a la decoració nadalenca que és sostenible i no consumeix energia i per què ha resultat una idea innovadora, ha estat escollida com la iniciativa de l’Estat espanyol més destacable.

Les cadenes són d’alumini i estan tractades per resistir la llum del sol sense perdre el color, no s’oxiden, són reciclables, no els cal manteniment i són lleugeres, fet que en facilita el muntatge. Cada element té una llargada d’entre 4 i 6,30 metres i se subjecten als fanals amb un perfil metàl·lic perforat. L’Associació de Comerciants de la part alta de l’Avinguda Roma va adquirir aquesta decoració a lavola l’any 2008 i l’ha instal·lada cada any des de llavors

lavola ofereix els serveis d’Ecodisseny, Anàlisi del Cicle de Vida i assessorament per a l’obtenció de la ISO 14006 d’Ecodisseny, per tal que els seus clients puguin oferir productes i serveis que incorporin criteris ambientals des de la seva concepció fins al final de la vida útil dels mateixos. lavola és la distribuïdora oficial a l’Estat espanyol del sofware Simapro, del qual ofereix també formació, i que és una eina professional per avaluar els impactes ambientals de productes, processos i serveis en tot el seu cicle de vida.

El vídeo per a la campanya, que es va gravar a Manlleu el mes d’agost, ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Associació de Comerciants, Dolors Rifà, i altres associats, i també del director general de lavola, Pere Pous, que expliquen com i quan es va dur a terme la iniciativa, els objectius que perseguia i els resultats obtinguts. La resta d’iniciatives dels altres països membres són de caire local i també estan tractades amb testimonials que expliquen els beneficis i el caràcter innovador dels productes i serveis que presenten.

La direcció general d’Acció per al Clima de la Unió Europea (DG CLIMA) va iniciar l’activitat al febrer de 2010 i és la responsable de les activitats internacionals i locals per a la lluita contra el canvi climàtic de la Unió Europea.

Vincle al cas d’èxit de la decoració nadalenca de Manlleu.

Vincle al web de la campanya.

Vincle a la notícia de la Direcció General d’Acció per al Clima de la Comissió Europea

Vincle a la pàgina de Facebook de la campanya.

Hashtag de Twitter: #worldulike