Disset representants de diferents sindicats japonesos han visitat aquest dilluns Grup Clade i Suara, amb l’objectiu de conèixer el model cooperatiu.

Els representants d’entitats com la Japanese Trade Union Confederation, el Japanese Association of Metal Machinery o la Kikkoman Worker’s Union, que tenen funcions similars a la dels sindicats europeus i presten serveis socials i de jubilació als seus afiliats,  ja havien visitat la Corporación Mondragón en un anterior viatge per aprofundir el seu coneixement cooperatiu.

En la visita d’aquest dilluns, els representants de l’associació japonesa han conegut de la mà del director general de Clade, Ignacio González, els objectius, el funcionament del grup i els projectes d’intercooperació que s’estan portant a terme, així com el model d’empreses que en formen part. Posteriorment els representants de Suara Cooperativa, Àngels Cobo, directora de comunicació i innovació, i Sergi Morales, director d’expansió, han exposat el cas de Suara com a projecte cooperatiu, des del punt de vista econòmic, social i des del prisma de la participació dels socis.

Des del 2008, amb l’inici del qüestionament del model econòmic actual arran de la crisi, la delegació japonesa viatja cada any a diferents països per conèixer models d’empresa diferents. La visita a l’estat espanyol els ha portat a entrevistar-se amb Clade per conèixer l’economia social d’aprop i amb el sindicat UGT per conèixer el model sindical espanyol.