Un territori és SMART quan la inversió en capital social, humà i en infraestructures de la comunicació tenen com a objectius principals l’impuls al desenvolupament econòmic i al nivell de qualitat de vida, sempre amb criteris de gestió intel·ligent dels recursos naturals i mitjançant polítiques de governança participativa.

La jornada debatrà l’aplicació de les noves tecnologies a territoris menys densos i menys tecnificats que les grans ciutats, on és necessari que la inversió pugui fomentar l’economia sense comprometre els recursos naturals i la qualitat de l’entorn. Durant les sessions s’exposaran els reptes que es poden plantejar en aquests àmbits i també diversos casos d’èxit de projectes que s’estan duent a terme.

4 eixos temàtics: smart food, smart energy, smart tecnology i smart living

La ponència prinicipal que iniciarà la jornada anirà a càrrec de Javier Cremades, advocat, president fundador del despatx Cremades & Calvo-Sotelo i doctor en Dret per la Universitat de Regensburg, figura que ha destacat per l’aplicació de la innovació i el canvi tecnològic a la seva dedicació professional.

La jornada està basada en 4 eixos principals. En primer lloc, sota el títol “Smart food” es tractaran els reptes de la nova agroindústria, amb la participació de Benoît Dinnat, de la Chamber d’Agriculture de l’Ariège, Mireia Molins i Folch, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, i Raimon Roda, de la Diputació de Barcelona. Moderarà la sessió Eloi Montcada, director de serveis al client de lavola.

La tecnologia com a base de l’economia rural sostenible serà el fil conductor de la sessió “Smart energy”, que comptarà amb la participació de André Chalopin, de la Fédération Nationale des Centres d’Initiatives pour Valoriser l’Agriculture et le Milieu rural, Juan Antonio Alonso, de l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía adscrit al Ministerio de Industria,Turismo y Comercio del govern espanyol, i Lluís Sánchez, de l’empresa Origenenergia. La sessió estarà moderada per Antonio López-Nava, de l’Asociación de Empresas de Eficiencia Energética de l’estat espanyol.

Sobre “Smart technology” i com la tecnologia és la base d’una economia rural sostenible en parlaran Nicholas Race, de la School of Computing and Communication de la Universitat de Lancaster, i Oriol Miralbell, de la Universitat Oberta de Catalunya, moderat per Anna Fernández, de l’entitat Mendinet.

Finalment, amb l’eix temàtic de “Smart living” i de com viure millor en un entorn rural, es comptarà amb la participació de Luis Matias, de l’Ajuntament de Penela, Marta Torras, de l’Obra Social Catalunya Caixa, moderat per Meritxell Serret, de la Fundació Món Rural.

Finalment, la cloenda anirà a càrrec de Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, i de Paloma López-Izquierdo, subdirectora general de Igualdad y Modernización del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino del govern espanyol.

La jornada s’ha definit com un esdeveniment paral·lel a l’Smart City i tindrà lloc el dia 29 de novembre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.