Barcelona, .- L’Auditori de la Fundació ONCE, a Barcelona, va acollir ahir l’acte de lliurament de la setena edició dels Premis Abacus, uns guardons que des de l’any 2005 reconeixen i premien la tasca i trajectòries d’entitats i persones que han treballat per fomentar idees, projectes i iniciatives en els àmbits de la cultura, el cooperativisme/solidaritat i l’educació. Els premis d’aquest 2011 han estat per a Òmnium Cultural, l’economista Arcadi Oliveres i l’Escola de Pràctiques I de Lleida, respectivament.

Entre els finalistes als Premis hi havia Edicions 62 i l’Editorial Bromera, en la categoria de Cultura; les cooperatives APINDEP i La Ciutat Invisible per a Cooperativisme/Solidaritat; i l’Escola Joan XXIII de l’Hospitalet de Llobregat i L’Auditori: Educa, en la categoria d’Educació. Els socis i sòcies d’Abacus cooperativa han participat en la votació de les seves candidatures preferides, a partir de les quals el jurat ha emès el seu veredicte.

El jurat, presidit per l’escriptora Gemma Lienas, ha estat format per Andreu Ibarz, director general de Blanquerna-URL; Carles Bonet, president d’Amics de la Unesco Barcelona; Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE Catalunya; i Serrat Camps, directora general de SUARA cooperativa. L’acte d’entrega dels Premis va comptar amb la presència de Lluís Font, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE Catalunya; el president d’Abacus cooperativa, Àngel Mestres, i la cantant Sílvia Pérez Cruz, entre altres personalitats del món cooperatiu, de l’educació i la cultura.

Òmnium Cultural va rebre el Premi Abacus Cultura per les seves 5 dècades de compromís amb la defensa i promoció de la llengua i cultures catalanes i la identitat nacional de Catalunya. Nascuda l’any 1961, Òmnium es planteja avui com a repte un compromís triple, la independència cultural, la independència fiscal i l’impuls radical del dret a decidir el nostre propi futur com a país. Vicent Sanchis, vicepresident d’Òmnium Cultural, va rebre el guardó tot elogiant els dos finalistes, l’Editorial Bromera i Edicions 62. Sanchis va compartir amb els presents el doble orgull que suposa per a Òmnium Cultural rebre aquest premi, afirmant que «sempre hem mirat a Abacus i l’ONCE com a cooperativa i organització models i creiem que en moments com el present són aquests models d’empresa els que ens permetran sortir endavant».

Per la seva part, Arcadi Oliveres, guardonat amb el Premi Abacus Cooperativisme, va emfatitzar el compromís d’Abacus en els àmbits de l’educació i la cultura, alhora que va destacar el paper del cooperativisme com a resposta a la creació d’ocupació i com a eina per facilitar l’accés dels joves al treball. Oliveres va agrair el reconeixement del jurat, qui va premiar tota una vida dedicada a la defensa dels drets humans, la pau i la justícia social, així com a la denúncia de la despesa militar, els exèrcits i les guerres.

La guardonada amb el Premi Abacus Educació va ser l’Escola de Pràctiques I de Lleida que, amb 166 anys d’història, s’ha caracteritzat per un model educatiu pluralista, participatiu i actiu, que aposta per la llengua i la cultura catalanes. Abacus cooperativa ha premiat la tasca del centre i dels mestres per implantar un model pedagògic innovador i educar els alumnes en valors com la llibertat, el respecte i la solidaritat. Marisol Elvira, directora de l’escola, va voler compartir el premi «amb tots els qui al llarg de 166 anys han fet de l’Escola de Pràctiques I el que és avui. Nosaltres seguirem treballant per tal que en un futur se’ns pugui recordar des de l’elogi».

L’acte de lliurament dels Premis va finalitzar amb les paraules de Lluís Font, secretari de Polítiques Educatives, elogiant el paper de l’escola catalana en les darreres dècades. «Va ser qui va renovar l’escola franquista i buscar models innovadors; ha estat clau en la preservació de la llengua i cultura catalanes; i ha sabut com treballar en la integració dels nouvinguts a les aules», va destacar Font. També el president d’Abacus cooperativa, Àngel Mestres, va reivindicar el valor d’uns premis que, en paraules seves, «any rere any ens permeten conèixer projectes, iniciatives i formes de fer que ens demostren, que amb la feina del dia a dia i l’esforç, ens en sortirem».
Sobre Abacus cooperativa
Fundada l’any 1968, Abacus cooperativa compta amb més de 700.000 socis de consum i 467 socis de treball. És líder en la distribució de llibres, béns educatius, culturals i d’oci a Catalunya amb 37 establiments a Catalunya, València i Castelló. Abacus participa en projectes empresarials innovadors com a soci de referència, com la plataforma educativa Atria. Abacus cooperativa és membre fundador del Grup CLADE, el primer grup empresarial cooperatiu català.