Abacus Cooperativa i SUD Energies Renovables van inaugurar el passat 20 de juny, a Vilanova del Camí (Anoia), la coberta solar fotovoltaica més gran d’Europa feta amb tecnologia de mòduls d’alt rendiment i que ocupa 14.521m2 de superfície del Centre Logístic d’Abacus a l’Anoia. L ‘acte va ser presidit per Lluís Recoder, conseller de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya.

El projecte ha estat desenvolupat per l’empresa catalana SUD en consonància amb l’aposta d’Abacus per prioritzar els criteris de sostenibilitat, medi ambient i eficiència energètica. SUD ha unit a tot el procés “claus en mà” l’empresa Ringsted PV XI, SLU, dedicada al sector de producció i distribució d’energia elèctrica, ubicada a Mollerussa, que actua com a promotor i titular de la instal·lació i ha invertit 6’6 milions d’euros per dur a terme aquest projecte amb què es pretén divulgar la importància de l’eficiència energètica i impulsar l’ús de les energies renovables prenent com a exemple el pla energètic alemany que durant el 2010 va instal·lar 8.000 MW. Una xifra molt rellevant si es compara amb els poc més de 350 MW que es van instal·lar a Espanya.

La producció d’energia anual de la coberta solar fotovoltaica del Centre Logístic d’Abacus l’Anoia és de 2.282.749 kWh l’any, fet que equival a donar llum a 691 habitatges, o bé al consum energètic de 2.000 persones. Aquesta producció també suposa una facturació de 730.480 euros cada any i un estalvi anual en emissions de gasos contaminants de 1.557’7 tones de CO2.

SUD Energies Renovables ha escollit la tecnologia més innovadora i eficient del mercat. La coberta de la Central Logística d’Abacus consta d’un total de 5.976 panells de 300Wp cadascun, o l’equivalent a una potència total instal·lada de 1.792’8 kWp. El sostre solar està constituït per mòduls fotovoltaics d’alt rendiment de SunPower, la placa més eficient del mercat, la més lleugera i la més fàcil de col·locar, amb un sistema de subjecció de plaques T10 de SunPower lleuger (<20kg/m2) i autoportant, és a dir, que per a la seva instal·lació no ha fet falta perforar la coberta. La seva particularitat és que, a més de ser un sistema senzill i ràpid de muntar, té un mínim impacte visual. En la instal·lació s’han utilitzat inversors centrals SMA, de 500 kW, d’alt rendiment  (98,5% d’eficiència). [+info]

SUD també es fa càrrec del manteniment de la instal·lació, que ha estat monitoritzada a través d’un sistema de control de dades via web i d’un panell informatiu permanent amb l’estat del funcionament i les dades bàsiques de la producció anual prevista i de l’estalvi en emissions CO2. També hi apareixen les dades de funcionament a temps real on s’indica la potència a cada moment i la producció acumulada, entre d’altres.

D’altra banda, SUD Energies Renovables i Abacus Cooperativa també han tingut en compte l’afectació mediambiental que podia ocasionar la construcció del sostre solar fotovoltaic de la Central Logística de l’Anoia. Per aquest motiu, tots els elements constructius de la coberta han estat reciclables.

Sobre Abacus

Fundada l’any 1968, Abacus Cooperativa compta amb més de 700.000 socis de consum i 471 socis de treball. És líder en la distribució de llibres, béns educatius, culturals i d’oci a Catalunya i al 2010 va assolir uns ingressos de 100,18 milions d’euros. Amb aquesta obertura, Abacus Cooperativa suma 37 establiments a Catalunya, València i Castelló. Abacus participa en projectes empresarials innovadors com a soci de referència, com és el desenvolupament de la plataforma de continguts educatius virtuals Àtria i de l’entorn virtual d’aprenentage Docus. Abacus cooperativa és membre fundador del Grup Clade, el primer grup empresarial cooperatiu català. Per a la construcció i finançament de la central, Abacus Cooperativa ha rebut el suport d’Eurecos, grup immobiliari de l’economia social, de la qual ella mateixa en forma part, juntament amb les Mútues Asseguradores franceses MACIF i MAIF, la companyia Atlantis i el banc Crédit Coopératif.

Sobre SUD Energies Renovables

El grup SUD Energies Renovables és el resultat d’una iniciativa de professionals, amb una contrastada experiència en el sector industrial, energètic i mediambiental, que ofereix un servei integral en el camp de l’enginyeria, construcció i explotació d’energies renovables. El grup d’empreses, actualment, està format per l’enginyeria i seu del grup Sud Energies Renovables, SL, l’empresa d’instal·lacions, control i manteniment InstalSud 2007, SL, i la promotora de parcs solars fotovoltaics OnaSud Energia, SL.

Amb un perfil pluridisciplinari, l’empresa està formada per enginyers industrials, professors universitaris i gestors tècnics mediambientals que treballen conjuntament amb economistes, advocats, arquitectes i instal·ladors industrials.

Sobre SMA, The Future of Solar Technology

SMA Solar Technology AG , fundada a Kassel (Alemanya) el 1981, és el més gran fabricant mundial d’inversors solars fotovoltaics, adequats a tot tipus de mòdul i classe de potència, tant per a instal·lacions connectades a la xarxa com aïllades. El Grup SMA té la seu a Niestetal, prop de Kassel, i té filials de vendes i serveis a quatre continents i disset països. El Grup ocupa al voltant de 5.000 persones. El 2010, SMA va realitzar una xifra de negoci de 1.900 milions d’euros.

La filial, SMA Ibèrica Tecnologia Solar, SL, s’estableix a Espanya a principis de 2006. Té les oficines centrals a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i compta amb 43 empleats distribuïts entre Espanya i Portugal.

Sobre SunPower

SunPower Corp (Nasdaq: SPWRA, SPWRB) dissenya, fabrica i subministra els panells i sistemes solars amb la tecnologia solar més eficient del mercat. Clients particulars, empreses privades i de servei públic, així com entitats governamentals confien en l’experiència i els resultats d’aquesta empresa fundada fa un quart de segle per maximitzar el rendiment de les seves inversions. Amb les seves oficines centrals a San José (Califòrnia, Estats Units), SunPower compta amb seus a Amèrica del Nord, Europa, Austràlia i Àsia.