Antonio Cancelo, fundador i exdirector general d’Eroski i expresident de Corporación Mondragón, va posar Suara com a exemple de la reinvenció que ha de fer el cooperativisme, i com a referent del cooperativisme català juntament amb el projecte del grup Clade. Ho va fer dimecres al vespre en el marc d’una conferència organitzada per Suara Cooperativa, que va reunir més de 100 persones sòcies a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, entre els quals hi havia el director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat, Xavier López.

Cancelo va fer especial èmfasi en la situació de crisi actual i la necessitat de canviar de perspectiva. “S’han de buscar noves formes per sortir endavant; no es pot optar per allò local en detriment d’allò global, no es pot optar per allò global en detriment d’allò local”, va dir. Alhora va insistir en la necessitat d’innovar per mirar al futur: “Necessitem nous pioners; si no som competitius, ens escombren, ens fan fora del mercat. Ja no n’hi ha prou en ser bons, s’ha de ser el millor, perquè sense competitivitat no hi ha rendibilitat”.

L’aplicació de la innovació, segons Cancelo, passa per tenir “una actitud procliu per buscar nous processos, afectant tots els membres de l’empresa; la innovació no és una cosa que hagi d’estar en un departament”. Si no es fomenta aquesta participació en la innovació, va dir, “tindrem un munt de gent a les cooperatives que no serveixen per res”.

També va fer una aposta ferma per les cooperatives grans i amb projecció de futur. “La cooperativa que no creix, decreix; s’ha de créixer amb aliances i fusions”, va dir Cancelo, que va afegir que “la talla mínima d’una cooperativa hauria de ser la que permetés entrar a Clade”. El ponent també va criticar les cooperatives més petites, dient que “les que no creixen tenen data de caducitat: quan es jubilen els fundadores i s’emporten els diners”.

La visita de Cancelo a Suara d’aquest dimecres havia començat al matí amb una sessió de treball amb un grup reduït de socis tutors, que fan l’acompanyament a les persones que s’incorporen com a sòcies de la cooperativa.

GALERIA D’IMATGES:

CONFERÈNCIA ÍNTEGRA EN VÍDEO:
Presentació (Miquel Moré, president Suara)

Exposició (Antonio Cancelo):
http://www.vimeo.com/25197754
http://www.vimeo.com/25198891
http://www.vimeo.com/25199984

Preguntes i conclusions (Cancelo i Moré):
http://www.vimeo.com/25204824
http://www.vimeo.com/25225080