Roser Capdevila, ex aequo amb Carles Bosch, Josep Guardiola, el Dr. Albert Jovell, La Fageda, Transparencia Internacional, els Grups d’Educació d’Amnistia Internacional i la campanya “De aquí no pasas” de Save the Children, són els guanyadors dels II Premis Proteus d’Ètica, que ahir al vespre es van lliurar en un acte celebrat al Museu Marítim de Barcelona.
Els premiats van ser escollits per un Jurat format per reconeguts catedràtics i doctors en Filosofia i Ètica (*), a partir de les propostes rebudes per iniciativa popular (en la categoria de Personalitat de l’Any) i per un Comitè d’Experts format per persones i institucions especialitzades en cadascun dels àmbits de la resta de categories.
Roser Capdevila, creadora de Les tres bessones, i Carles Bosch, director del documental Bicicleta. Cullera. Poma, van rebre, ex aequo, el guardó de Personalitat de l’Any en l’àmbit de la cultura i la comunicació. Capdevila va rebre el reconeixement “per la seva trajectòria pedagògica en la transmissió de valors a través de Les tres bessones”, mentre que el periodista i cineasta va ser distingit “per promoure la sensibilització social envers la malaltia de l’Alzheimer, amb el documental que té a Pasqual Maragall i el seu entorn més proper com a protagonistes”. Els dos guardonats van rebre el premi de mans d’Oriol Ivern, president de Cromosoma, productor del documental de Bosch i de Les tres bessones. En la categoria de Personalitat de l’Any en l’àmbit esportiu, el guardó va recaure en Josep Guardiola, “per defensar un model basat en el treball en equip, la humilitat, la constància, la prudència”. El tècnic blaugrana va delegar en la seva germana, Francesca, la recepció del guardó. En la categoria de Personalitat de l’Any en l’àmbit social, el premi va recaure en el Dr. Albert Jovell, qui va rebre aquest guardó per “proporcionar els fòrums adequats per tal que els pacients participin, de manera activa, en els processos de presa de decisió sobre la seva salut”.
Pel que fa a les categories col∙lectives, el guardó a la Iniciativa empresarial va ser lliurat a Cristóbal Colón, president de La Fageda, cooperativa agrícola que treballa amb persones amb discapacitats, premiada “pel seu èxit social i empresarial”. El premi a Projecte Social va recaure en l’ONG de lluita contra la corrupció, Transparencia Internacional, que va estar representada pel seu president, Jesús Lizcano. En la categoria de Projecte Pedagògic, el Jurat va voler reconèixer la tasca desenvolupada pels Grups d’Educació d’Amnistia Internacional. Alfonso López Borgoñoz, president de l’ONG a Espanya, i Josep Vicenç Mestre, del Gurp d’Educació d’AI Catalunya, van ser els encarregats de recollir el guardó en representació de tots els Grups d’Educació d’Amnistia que arreu d’Espanya treballen “per la transmissió dels valors dels drets humans”.
El guardó en la categoria de Cultura i comunicació va ser per a la campanya publicitària “De aquí no pasas”, de Save the Children en col∙laboració amb l’agència Sr. Burns, una campanya que convida a reflexionar sobre un ús responsable de les noves tecnologies i que pretén conscienciar els més jove sobre el perill d’una mala utilització de les xarxes socials. Recollí el guardó Antoni Pérez, delegat de l’ONG a Catalunya.
(*) Jurat II Premis Proteus d’Ètica
El Jurat dels II Premis Proteus d’Ètica està format per José Félix Lozano, doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València; Margarita Boladeras, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de Barcelona; Francesc Torralba, doctor en Filosofia, Catedràtic de la Universitat Ramon Llull i director de la Càtedra Ethos d’Ètiques Aplicades de la mateixa universitat; Norbert Bilbeny, catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona i Miquel Osset, director d’Editoral Proteus.
Sobre els Premis
Els Premis Proteus d’Ètica són una iniciativa sorgida el 2009 per destacar la contribució en valors a la societat de persones  institucions. Amb aquests guardons, el segell pretén fer un pas més en la missió per la qual es va crear el 2008: apropar l’ètica a la societat. En l’edició de 2009, els Premis Proteus d’Ètica van recaure en Vicent Ferrer, qui a títol pòstum, va ser escollit Personalitat de l’Any; la cooperativa COOP 57, en la categoria d’Economia Social; l’escola Cintra de Barcelona, com a Projecte Pedagògic, i la sèrie de reportatges Testigos del Horror, publicats a El País Semanal en col∙laboració amb Metges sense Fronteres, com a Mitjà de Comunicació o Peça Periodística.
Sobre Editorial Proteus
Editorial Proteus és un projecte amb l’ètica com a eix vertebrador de continguts. El segell neix el 2008 amb la voluntat d’editar textos d’ahir i d’avui, clàssics i inèdits i d’arribar a un gran ventall de públics, incloent‐hi l’infantil, per la qual cosa compta amb quatre col∙leccions que aborden temes ètics des de diferents perspectives: Helena, contes per apropar l’ètica als nens; Delos, traduccions sintètiques de clàssics, Siglo XXI, reflexions d’autors actuals, i Saber, amb continguts específics de l’ètica contemporània.