Coincidint amb la commemoració, el proper 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, la consellera de Treball, Mar Serna, acompanyada de la directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball, Sara Berbel, van visitar aquest dimarts Suara Cooperativa.

Suara és una de les empreses que va signar, ara fa un any, un conveni de col·laboració amb el Departament de Treball per afavorir la formació i contractació de dones en situació de violència de gènere i/o en risc d’exclusió social. Un any després, la cooperativa ha contractat a través de l’empresa d’inserció Garbet, dues dones en aquesta situació i ha complert els acords establerts amb la signatura del conveni.

Mar Serna i Sara Berbel van visitar les instal·lacions de Suara acompanyats de la directora general de la cooperativa, Montserrat Camps, i del seu president, Miquel Moré. En la posterior roda de premsa la consellera de Treball va mostrar el seu reconeixement a la trajectòria i bona feina feta per Suara, i va posar èmfasi en les seves polítiques d’ocupació i inserció.

La consellera va mostrar-se satisfeta, sobretot, per la tasca feta a Garbet. En aquesta empresa d’inserció de Suara Cooperativa, un cop completat l’itinerari d’inserció d’un any de durada, les dones que l’han superat amb èxit no han de marxar necessàriament per integrar-se al mercat ordinari sinó que tenen la possibilitat d’incorporar-se a la massa societària de Suara, quedant-se a treballar a l’empresa i convertint-se en sòcies d’un projecte cooperatiu.

El conveni signat pel departament amb Suara i amb altres empreses dóna resposta a l’obligació recollida a l’article 38.2 c) de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Segons aquest article, el Departament de Treball  ha de “promoure la signatura de convenis amb empreses i organitzacions sindicals per a facilitar la inserció laboral de dones en situació de violència de gènere”.

La subscripció d’aquest conveni per part de les empreses implica comprometre’s a contractar dones que es trobin en aquesta situació. Per fer-ho, cadascuna de les empreses que participen en aquest projecte determinen els perfils professionals dels llocs de treball que ofereixen, així com les necessitats formatives i de suport que caldrà promoure perquè aquestes dones es puguin inserir laboralment en aquests llocs de treball.

Suara Cooperativa és la cooperativa més gran de Catalunya en el sector d’atenció a les persones, amb una experiència acumulada pels seus socis fundadors de més de 25 anys. Està present a 15 catalanes on gestiona serveis i equipaments que donen resposta a les necessitats d’atenció, suport, assistència i educació de diferents col·lectius socials.

La plantilla de Suara Cooperativa ha passat de 1380 treballadors a gener de 2009 a 1804 a novembre de 2010, xifra que suposa un increment del 24%. Pel que fa a socis, s’ha passat de 298 a 561 en el mateix període. El 18% de treballadors de Suara Cooperativa són persones d’origen estranger i el 90% són dones. Igualment, el 88% de la massa societària i el 63% del personal directiu estan integrats per dones.