El passat 11 de novembre l’auditori Marià Vila d’Abadal es va omplir durant la jornada “El mercat del cereals com a refugi a l’especulació. Com afecta al teixit empresarial?”, organitzada per la Cooperativa Plana de Vic. Tots els assistents, tant socis com no socis de la Cooperativa, van poder conèixer de primera mà la situació actual del mercat dels cereals, dins el context econòmic actual.

El catedràtic en economia i President de la Borsa de Barcelona, Sr. Joan Hortalà, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents mitjançant una àmplia intervenció amb què va explicar l’actual situació econòmica, les perspectives de futur, i com aquest context afecta, incentivant a l’especulació, al mercat dels cereals.

Posteriorment es va encetar una taula rodona en què els gerents i responsables de compres de diferents empreses relacionades amb els sector van comentar la diferent afectació que les seves organitzacions estan patint com a conseqüència d’aquesta especulació. El Director de la Cooperativa Plana de Vic, Sr. Josep Erra, el  Sr. Agustí Rubió, Responsable de compres de matèries primeres de La Moravia S.L., del Grup Damm, el Sr. Sebastià Arnau, Responsable de compres del grup Vall Companys i el Sr. Joan Clotet, Gerent de la Panificadora Alimentària S.L. de Casa Tarradellas van coincidir en indicar, tal i com va afirmar el Sr. Erra, que “els especuladors s’han refugiat al mercat dels cereals i això està impactant de manera molt violenta a les empreses que treballem en matèries primeres. El problema és greu i pot posar en perill un tema tan bàsic com l’alimentació. Així que en el marc del nostre compromís social, volem generar consciència social al respecte per ajudar a aportar solucions en una situació realment complexa”.

La jornada es va tancar amb un resum de les aportacions fetes. Bàsicament, es van sintetitzar indicant que:
Amb el menjar no s’hi juga.
Els agricultors i ramaders s’han de posar les piles.
Ens en sortirem.