Avui a l’Auditori de la Fundació Once, a Barcelona, s’han lliuraran els premis corresponents a la sisena edició dels Premis Abacus, que guardonen les trajectòries d’entitats i persones en els àmbits de la cultura, l’educació i el cooperativisme.

Aquesta edició del Premis Abacus incorpora com a novetat la participació dels socis i sòcies de l’entitat, 675.000 membres, en l’elecció dels candidats finalistes. Amb aquesta iniciativa, Abacus cooperativa, vol transmetre el reconeixement de la seva base social als guardonats. Amb aquesta sisena edició, els Premis Abacus s’han consolidat com una de les cites anuals importants dins el món de la cultura, l’educació i el cooperativisme de Catalunya i València i Castelló.

Amb els Premis Abacus, que arriben enguany en la seva sisena edició, Abacus cooperativa vol fer un reconeixement a les persones i les organitzacions que han estat, al llarg de la seva trajectòria, realitzant una tasca rellevant i socialment notòria, o el desenvolupament de nous conceptes o bases intel·lectuals que fomentin i promoguin el coneixement social en l’educació, la cultura i el cooperativisme, i els seus valors. Aquests són àmbits propis de l’activitat d’Abacus cooperativa.

Gemma Lienas, en representació del jurat, ha estat l’encarregada de llegir el veredicte amb els premiats, que han rebut el guardó de les mans de la delegada territorial de la ONCE, Teresa Palahí, el president d’Abacus cooperativa, Àngel Mestres, i la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna.

El Premi Abacus Educació ha estat per l’Escola La Bressola, fundada l’any 1976, que fou la primera escola catalana moderna de la Catalunya Nord i que avui és una xarxa d’escoles laiques catalanes. El Premi Abacus Educació, vol reconèixer l’esforç d’aquest col·lectiu per mantenir viu el projecte educatiu en català, front les reticències governs francesos amb el català. Avui La Bressola és una institució educativa altament reconeguda, amb un sistema pedagògic i d’immersió lingüística modèlic, que rep el suport de nombroses institucions catalanes i de la societat civil i escolaritza a més de 600 alumnes. L’Escola Valenciana i la Fundació Tr@ms, van ser també candidats  d’aquest any en aquesta categoria.

El Premi Abacus Cultura s’ha atorgat a l’organització no governamental Plataforma per la Llengua, una entitat que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social als diferents territoris de parla catalana i des d’una perspectiva transversal en l’àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l’acollida lingüística a immigrants. Avui engloba unes 4.000 persones i més de 20 entitats i han estat reconeguts amb el Premi Nacional de Cultura 2008 a la Projecció Social de la Llengua Catalana. Els altres dos candidats en aquesta categoria han estat el grup barceloní Manel i el Circ Cric.

Per últim, el Premi Abacus Cooperativisme ha reconegut la tasca d’Enriqueta Muntané, pagesa i secretària de la cooperativa Serveis Agraris Priorat i patrona de la Fundació Roca i Galès, en el món cooperatiu agrari i gran activista sindical i feminista molt activa en la lluita per visualitzar el paper de la dona i la seva contribució en el món laboral agrari. En aquesta categoria dels Premis Abacus van ser també candidats la Revista Cooperació Catalana i el filòsof i escriptor, Jordi Pigem.

Fundada l’any 1968, Abacus cooperativa compta amb més de 675.000 socis de consum i 466 socis de treball. És líder en la distribució de llibres, béns educatius, culturals i d’oci a Catalunya amb 36 establiments a Catalunya, València i Castelló. Abacus participa en projectes empresarials innovadors com a soci de referència, com la plataforma educativa Atria. Abacus cooperativa és membre fundador del Grup CLADE, el primer grup empresarial cooperatiu català.