ATRIA és l’aposta del Departament d’Educació per crear una plataforma digital, amb suport a Internet, que té com a objectiu facilitar als alumnes i a les seves famílies l’adquisició del llibres de text digitals i d’altres suports i continguts. L’objectiu és disposar d’una plataforma única i facilitar el salt de la comunitat educativa basada en el llibre de text tradicional als continguts educatius digitals. La posta en marxa de ATRIA converteix al sistema educatiu de Catalunya en pionera en aquest àmbit.

Aquesta iniciativa del Govern es va adjudicar per concurs públic el passat mes de juny a Aventia on també participen La Caixa i Abacus cooperativa.

Abacus i els seus socis no descarten participar en el desenvolupament de plataformes similars i participar en concursos per a la seva implementació que organitzin departaments d’Educació d’altres Comunitats Autònomes o a proposta de departaments d’educació d’altres països.

DOCUS és l’altra aposta en el món digital d’Abacus. DOCUS és la marca comercial d’un entorn virtual d’aprenentatge desenvolupat per l’empresa Linedus, SL  empresa creada en un 50% per Abacus cooperativa i Aventia. S’adreça a totes les escoles públiques i concertades de Catalunya amb l’objectiu de garantir l’accés a continguts digitals de qualitat a professors, educadors i alumnes.

El sistema està suportat en una arquitectura de “Cloud computer”, que permet treballar sense la necessitat de descarregar-ne el contingut.
DOCUS  ofereix dues modalitats de producte: a. Docus Bàsic: que posa a disposició dels alumnes un entorn virtual d’aprenentatge, basat en moodle, que podrà ser adaptat i personalitzat per cada centre.
b. Docus Plus: que incorpora un Escriptori Virtual Web i proveeix, a més, de serveis per a la configuració, personalització i administració de l’entorn d’aprenentatge, de manera que l’Escola es pugui despreocupar del seu manteniment i evolució.
Aquesta aplicació està basada en la plataforma ÀGORA (moodle) i en l’Escriptori Virtual EyeOS, per fer que aquest curs l’eduCAT1x1 sigui per a cada escola una realitat des del primer dia. Fins el curs passat  era un servei que donava el Departament d’Educació. A partir d’aquest curs seran diferents empreses les que ofereixen a les escoles els seus productes. DOCUS és la iniciativa d’Aventia i Abacus per respondre a les necessitats del col·lectiu educatiu davant la digitalització del sistema educatiu.

Un entorn virtual d’aprenentatge és un entorn, plataforma o programari a través del qual l’ordinador simula una classe real. Aquesta simulació permet el desenvolupament de les activitats d’ensenyament i aprenentatge habituals. En aquest entorn, l’alumne pot fer totes les accions pròpies d’un procés d’ensenyament presencial, com ara conversar, llegir documents, fer exercicis, fer preguntes, treballar en equip, etc. Tot sense que hi hagi una interacció física entre docents i alumnes. Actualment existeixen al mercat moltes aplicacions d’aquest tipus, tot i que DOCUS n’és una de les més avançades.

Nou establiment a Terrassa

Paral·lelament a aquesta aposta digital Abacus cooperativa va obrir el passat dia 23 d’agost un nou establiment d’aproximadament 1.200 m2 repartits en dues plantes, a l’edifici del Gran Casino de Terrassa, al carrer de la Font Vella, número 72-78, d’aquesta ciutat.
Abacus cooperativa té actualment 36 establiments a Catalunya, València i Castelló. Aquest nou establiment serà.