La Universitat de Lleida ha estrenat aquest mes de setembre 150 nous pisos universitaris. La Vila de Lleida ha estat impulsada per la UdL, el Govern central, la Generalitat, l’Ajuntament de Lleida i l’empresa Factor Habast, participada per Grup Qualitat, Caixa de Catalunya, Tarragona i Manresa i Grup Clade.

Aquests pisos en règim de lloguer protegit permetran la residència habitual i permanent dels membres de la comunitat universitària mentre es mantingui la seua relació amb la UdL. Tindran un caràcter rotatori, com a solució transitòria cap a d’altres formes d’habitatge. La Universitat de Lleida vetllarà per donar la màxima transparència a l’atorgament dels pisos i garantirà la seua rotació amb contractes de lloguer d’una durada màxima de cinc anys, prorrogable per un any més, si el llogater o la llogatera continua sent membre de la comunitat universitària.

El complex, està destinat a estudiantat, professorat visitant i investigadors. Actualment La Vila de Lleida té una ocupació del 70%, la majoria de les persones procedeixen de: Barcelona, Tarragona, Saragossa i Osca, tot i que també compta amb 20 estudiants estrangers de 15 nacionalitats diferents.

Per procedència d’estudis universitaris l’ocupació és la següent: 17% Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, 14%, Medicina , Enginyeria Agrària i Alimentària 11%, Ciències Biomèdiques, Biotecnologia, Ciència i Salut Animal, Fisioteràpia, 14% (entre un 5% i 6% cadascuna d’elles). Només un 9% prové de màsters i programes especials.

El passat mes de juliol la ministra d’Habitatge, Beatriz Corredor, va inaugurar l’equipament acompanyada pel rector de la UdL, Joan Viñas; el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; i el president de Factor Habast, Eduard Brull. Tots ells van destacar que la La Vila de Lleida és un exemple de l’èxit que suposa la col·laboració entre diferents administracions i entre sector públic i privat i van lloar la qualitat de l’equipament que ha aplicat a les seves instal·lacions criteris d’estalvi energètic.

FACTOR HABAST és una promotora social creada el 2007 per Grup Qualitat, Caixa Manresa i Clade Grup Empresarial Cooperatiu, per promoure l’habitatge protegit de lloguer. Actualment també se n’estan construint 78 a Palafrugell i 71 a Vilafranca del Penedès.