Abacus cooperativa ha posat en funcionament la iniciativa ecològica Abacus= R3, que inclou la retirada de les bosses de plàstic tradicionals i la seva substitució per bosses reutilitzables i compostables a totes les seves botigues a partir de l’u de març.

L’objectiu principal és reduir el consum de bosses de plàstic, fabricades a partir de petroli, un recurs no renovable, i de gran dificultat de reciclatge pel cost i l’emissió de gasos contaminants que se’n deriva. Al 2009, la quantitat de bosses de plàstic repartides gratuïtament per la cooperativa va ascendir a 3.281.000, una quantitat que al 2010 es veurà reduïda a zero, el que suposarà deixar d’emetre 72,18 tones de CO2.

Aquesta iniciativa s’ha estès a la totalitat de la xarxa de botigues Abacus després de l’èxit obtingut en la prova pilot iniciada a les botigues de Barcelona- Sant Andreu, Girona i Sabadell al març de 2009. Durant els nou primers mesos de la prova, Abacus cooperativa va deixar de repartir gratuïtament  460.908 bosses de plàstic i va aconseguir una reducció del consum real de bosses del 82%, front al 30% que s’havia comunicat en les previsions.

El compromís amb la sostenibilitat és un principi cabdal per a Abacus cooperativa, que s’emmarca dins de la seva aposta per la responsabilitat social, un dels fonaments bàsics del cooperativisme. L’objectiu de la iniciativa Abacus= R3 és posar en funcionament una fórmula de reducció i aprofitament dels recursos que derivi en un menor consum d’energia, un major estalvi i menors emissions de CO2. Aquest avanç en les polítiques ambientals d’Abacus cooperativa es planteja com un procés gradual de millora en diferents àmbits de la cooperativa, com els criteris de selecció de productes i materials, el consum d’aigua i energia o la producció de residus i reciclatge.

La fórmula sostenible
Als establiments d’Abacus cooperativa, les bosses de plàstic han estat eliminades i substituïdes per dues noves alternatives: la Bossa Abacus, fabricada amb material resistent per tal que es pugui reutilitzar en compres posteriors, i la Bossa compostable, elaborada amb fècula de patata, un recurs 100% natural i renovable, que el client pot reutilitzar com a bossa de residus orgànics a la llar. D’aquesta manera, Abacus cooperativa vol fomentar la reutilització dels recursos, a l’hora que en facilita el reciclatge fabricant bosses compostables. D’aquesta manera, Abacus cooperativa fa front al greu problema mediambiental que constitueix el malbaratament de recursos i l’augment constant de l’ús de bosses de plàstic als països industrialitzats.