Davant més de 200 empresaris i representants d’institucions públiques i privades, grup Clade ha llançat el debat dels valors en el món empresarial.

Segons Miquel Àngel Oliva, president de Clade, “la crisi actual és una crisi de valors. Estem davant una conjuntura que reforça les empreses que es basen en les persones. A Clade volem participar d’aquest debat i per fer-ho em fixaré en dos valors que segurament sortiran avui i que, al nostre entendre, són la clau del futur empresarial: les persones i la necessitat de cooperar”. Per l’Adolf Todó, director de Caixa Catalunya, entitat amfitriona de l’acte, “en aquests temps de canvis tan colossals és l’hora de la veritat, és hora de fugir de tacticismes a curt termini i del relativisme (“aquests són els meus valors si no li agraden en tinc uns altres”, deia Groucho Marx). Cal ser radicals, en el sentit etimològic de les paraules. Cal anar a les arrels, cal anar als valors”. Per la seva banda, Mireia Franch, directora general d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses, ha afirmat que “Clade ens ha demostrat capacitat de lideratge i capacitat de col·locar el cooperativisme en una posició de normalitat dins del teixit econòmic i empresarial del país.”

Pamela Hartigan, professora a les Universitats d’Òxford (Gran Bretanya) i Columbia (EUA) afirma que “cal repensar, no només l’empresa, sinó el model econòmic”. I afegeix que “els joves estudiants d’escoles de negoci ja volen unir valors i negoci, estan sorgint vocacions d’autèntics empresaris socials, persones poc raonables que canvien els paradigmes del mercat”.

Francisco Longo, d’ESADE, adverteix d’una “percepció negativa sobre l’empresa perquè es queden els beneficis i socialitzen les pèrdues”. Segons el professor Longo “cal refundar la RSC per tal que impregni realment tota l’empresa, o no servirà per res”.

Per a Inazio Estensoro, coordinador general d’AMPO, el que determina l’èxit d’un projecte són les formes de relacionar-se entre les seves persones la comunicació i el diàleg permanent. Ernest Folch, director de 36L, una empresa de distribució digital que surt al mercat el 3 de desembre, no només vol fer negoci sinó mirar de canviar la manera en què llegim, es vol popularitzar la cultura i provocar el consum de llibres en zones geogràfiques molt inaccessibles. Carlos Buesa, director general d’Oryzon Genomics, coincideix a demanar a les entitats financeres que apostin per la biotecnologia, com a sector emergent i de gran vigor. En la seva síntesi, el catedràtic de l’UPF Oriol Amat ha comptat fins 20 valors diferents en el curs de les intervencions, des de la responsabilitat, la crítica constructiva o la tolerància fins la humilitat o la innovació.

Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, ha clausurat la Jornada defensant la relació entre els valors i el que hauria de ser el funcionament de les institucions, de les empreses i del país en el seu conjunt. “Les normes acaben perden força pels valors  negatius. El desencadenant de les nombroses crisis del moment es troben en la pèrdua de valors socials i de valors col·lectius. Toca canviar l’actual escala de valors que impera a la societat, posant els valors positius, que semblaven passats de moda, al capdavant”. Benach proposa l’exemple de les cooperatives, ja que segons ell “el canvi el motivarà el fet que la contribució col·lectiva pot substituir l’èxit individual. L’esperit de cooperació és l’element de futur.”

Més imatges

I Jornada Clade:
L’empresa del Segle XXI. Un model basat en les persones
II Jornada Clade:
Cooperar per competir, una estratègia per al segle XXI
III Jornada Clade:
Cooperació publicoprivada, nou paradigma en la relació administració i empresa

 

Arxius associats:

IV Jornada Clade, resum aportacions [ 127,45 kb ]
Xavier López García “Valores Tangibles”. La Vanguardia. Tribuna Economia, 25 de novembre de 2009 [ 243,05 kb ]