Abacus cooperativa ha inaugurat avui una nova central logística a Vilanova del Camí (l’Anoia), a través de la qual la cooperativa integra la seva activitat logística per a millorar-ne la competitivitat i l’eficiència i respondre així a les expectatives de creixement i desenvolupament de l’empresa. L’acte ha estat presidit pel Sr. José Montilla, President de la Generalitat de Catalunya, i ha comptat amb la presència dels consellers de Política Territorial i Obres Públiques; Sr. Joaquim Nadal, i de Cultura, Sr. Joan Manuel Tresserras; de l’alcalde de Vilanova del Camí, Sr. Joan Vich; i dels Srs. Raimon Ribera i Miquel Àngel Oliva, President i Director General d’Abacus cooperativa.

La nova infraestructura situa Abacus cooperativa a l’avantguarda de la logística de béns culturals, educatius i d’oci, tant a l’àmbit de Catalunya com de tot l’Estat. Per altra banda, la importància de la superfície logística disponible i en funcionament obre la possibilitat a la cooperativa d’operar per a terceres empreses, especialment les més vinculades als sectors d’activitat comercial d’Abacus cooperativa: l’editorial, el cultural i l’educatiu.

Al mateix temps, la posta en marxa de la nova central logística permetrà millorar les xifres d’ocupació de la comarca de l’Anoia, especialment afectada per successives reconversions industrials, i contribuirà al desenvolupament d’un model sectorial que pot ser clau per al seu desenvolupament econòmic i social.

La nova central que ara s’inaugura és un exemple de la col·laboració entre les administracions públiques i la força emprenedora d’Abacus cooperativa. També el seu finançament, que ascendeix a un total de 21 milions d’euros, ha estat un exemple de intercooperació entre l’economia social catalana i francesa, resultat de la constitució de la societat Eurecos amb les mútues franceses Mutuelle Assurance des Commerçants et Industriels de France (Macif) i Mutuelle Assurance des Instituteurs de France (MAIF), el banc Credit Cooperatif, Atlantis, asseguradora de l’economia social a Catalunya, i la pròpia Abacus cooperativa.

Una central logística capdavantera

Amb 23.500 m2 de superfície i amb infraestructures capaces de preparar 22.400 línies diàries, el que fa possible treballar amb més de 21.160 articles, la nova central logística d’Abacus[1] integra tota la seva activitat logística, unifica zones i sistemes de treball i millora la seva eficiència. La seva ubicació al Polígon Riera de Castellolí, prop d’eixos viaris importants, com l’A2 i l’Eix Transversal, permet una distribució ràpida i eficient a tota la xarxa d’establiments d’Abacus cooperativa de Catalunya i de València i als establiments Àbac de la resta del Estat.

Les noves instal·lacions acullen sistemes de gestió informatitzada i sistemes automatizats d’emmagatzematge, manutenció i preparació dels articles capdavanters en l’àmbit de la logística, que permeten assolir una alta productivitat, alhora que suposen una optimització de l’espai, una reducció dels possibles errors i una millora en les condicions de treball de les prop de 120 persones que hi treballen, que tenen també a la seva disposició una aula de formació i un menjador. Els criteris de sostenibilitat mediambiental han estat presents en totes les decisions de plantejament. La coberta està equipada amb 184 lluernaris de 3×2 m. que permeten treballar amb llum natural i optimitzar el consum d’energia, així com amb un sistema de detecció i extinció d’incendis amb un dipòsit de 638 m3 d’aigua i 3.655 ruixadors automàtics.

Sobre Abacus cooperativa

Fundada l’any 1968, Abacus cooperativa compta amb més de 650.000 socis de consum i 466 socis de treball. És líder en la distribució de llibres, béns educatius, culturals i d’oci a Catalunya i al 2008 va facturar 99 milions d’euros, el que va suposar un creixement del 6% respecte al 2007. Abacus cooperativa té actualment 33 establiments a Catalunya i València, és membre fundador del Grup CLADE, el primer grup empresarial cooperatiu català, i participa en projectes empresarials innovadors com a soci de referència com és el cas del primer gran distribuïdor editorial digital 36L d’Espanya o les botigues Àbac a la resta de l’Estat, juntament amb la cooperativa basca Eroski.

 


[1] En la construcció de la central logística han col·laborat, sota la direcció de l’Enginyeria Torrella: Acieroid, Airnou-Garriga, Asvall, Conavinsa, Crawford-Combursa, Denia&Fornells, Extrafort, Gordon Pintures, Guemar, Hormipresa, Neteges Oriol, Nordes- Prosegur , OM-Ibercarretilles, Sara Fernandez, Teconma, Telecsal o Transports i Excavacions Ribera.