En el mes de maig de 2008, el Gremi de Llibreters, juntament amb la confederació de Comerç de Catalunya i una llibretera particular, van interposar una nova demanda contra Abacus cooperativa.

Amb aquesta acció, el Gremi de Llibreters va trencar l’acord i el desig entre les parts implicades del sector de la distribució del llibre de donar per acabat un conflicte que, des d’Abacus cooperativa mai s’ha volgut que existís i sempre s’ha estat disposat a resoldre. Una vegada més, la Junta actual del Gremi no va valorar l’esforç que va fer Abacus i els seus socis per ajustar el dret al retorn cooperatiu a l’aprovada Ley del Libro, en benefici del sector.

Abacus ha comunicat que, de nou i per tercera ocasió, la justícia els ha donat la raó. Així, amb data 1 d’abril, el magistrat del Jutjat Mercantil Número 2 de Barcelona ha fallat a favor d’Abacus cooperativa, desestimant la demanda presentada pel Gremi de Llibreters. Aquesta sentència referma la posició que, malgrat les modificacions legals dutes a terme, la relació cooperativa entre el soci de consum i Abacus es regeix per la legislació cooperativa i, per tant, preval el fet cooperatiu regulat per la llei de cooperatives catalana i el propi Estatut d’Autonomia.

Desitgem que aquesta nova sentència al favor d’Abacus Cooperativa contribueixi a la resolució definitiva d’aquesta situació i que permeti centrar tots els esforços dels actors implicats en la producció i distribució de llibres a Catalunya en la consolidació d’aquest sector estratègic per a la bona salut cultural del país.