Barcelona, 3 d’abril de 2009. Clade Grup Empresarial Cooperatiu, reunit en assemblea general de socis, acaba d’aprovar la incorporació d’IUCT, amb seu a Mollet del Vallès. Es tracta de l’11a empresa que forma part de Clade, juntament amb Abacus cooperativa, Fundació Blanquerna, GrupQualitat, Cooperativa Plana de Vic, La Fageda, Suara cooperativa, Grup Cultura03, lavola, Telecsal i Escola Sant Gervasi.

L’IUCT va ser creat ara fa 11 anys i és propietat dels mateixos investigadors de l’empresa, amb una participació de la cooperativa Escola Sant Gervasi. El 2008 va facturar 5,3 milions d’euros, és a dir un 1% per sota de l’any anterior, però amb uns resultats que es van incrementar un 8% respecte el mateix període. IUCT és líder a Espanya en química verda i biotecnologia. El 2007 van patentar el primer biocarburant de segona generació, un producte que aprofita els residus del biodièsel actual i és apte pels motors dièsel. IUCT també desenvolupa productes farmacèutics i productes químics totalment “nets”, és a dir, que no tenen cap impacte en el medi ambient. El 20% de la seva facturació es realitza actualment en l’àmbit nacional, però l’empresa té previst incrementar en cinc anys la seva part de negoci internacional fins el 70%.

Dins el seu pla d’expansió internacional figura l’acord tancat amb SC Consulting Inc., una de les empreses de transferència de tecnologia més importants del Japó, que d’ara en endavant serà la representant d’IUCT en aquest país. Tanmateix IUCT és present als mercats dels Estats Units i a la Unió Europea. Actualment coordina tres projectes amb socis europeus, un de química verda per desenvolupar nous dissolvents no tòxics i dos per descobrir nous fàrmacs en els camps del càncer i del sistema nerviós.

Preguntat sobre el perquè de la seva incorporació a Clade, Josep Castells, director general d’IUCT, considera que “les empreses d’alta tecnologia i basades en el coneixement tenen una component que les acosta molt al model cooperatiu o model basat en les persones. Hem de pensar –afegeix Castells- que si un empresa té com a producte el coneixement i el coneixement resideix en les persones, això porta a una única conclusió, el model de negoci que funcionarà millor és el que incorpora les persones que tenen el coneixement al capital de la companyia.”

Clade Grup Empresarial Cooperatiu és el primer grup cooperatiu català. Té una xifra de facturació de 350 milions i una ocupació superior a les 3.600 persones. Actualment és present en el sector agroalimentari, la cultura i la comunicació, l’atenció a les persones, l’immobiliari i construcció, l’educació, els serveis a la indústria i el medi ambient.

 

Arxius associats:

Recull premsa IUCT Grup Clade [ 1,08 mb ]