Il·luminacions. Catalunya Visionària és el títol de l’exposició, amb un trencador contingut artístic i cultural, que es pot veure, des del 18 de febrer i fins el 17 de maig, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Segons la seva comissària, Pilar Parcerisas, la mostra és “un recorregut per les il·luminacions que han conformat la visió de la Catalunya moderna, des de l’època remota de Ramon Llull fins avui i s’il·lustren mitjançant l’art que uneix pensament i creació, intel·lecte i acció, convocant una àmplia presència de creadors contemporanis el treball dels quals entronca amb aquest imaginari simbòlic de tramat al llarg del temps”.

La Fageda ha estat triada per ser una “experiència pionera i modèlica creada a Olot el 1982 (al mas Casals de la Fageda d’en Jordà) per professionals de la psiquiatria convençuts del valor del treball i la natura en la discapacitació. Cristóbal Colón i Carme Jordà en van ser els psiquiatres fundadors. Avui reuneix 210 persones en una tasca assistencial impecable que, a nivell productiu, s’ha situat en un dels primers llocs del país en el sector dels lactis.”

El visitant pot veure (i escoltar), a través d’una de les pantalles instal·lades a l’exposició, el documental El espíritu del hayedo que va emetre TVE fa dos anys sobre La Fageda. Encapçala la pantalla una frase de Cristóbal Colón, fundador de la cooperativa: “El sentit del treball és un treball amb sentit (…) El 90% dels catalans que pateixen una malaltia mental es troben a l’atur”.

La mostra, que conté 800 obres d’art i de ciència, s’estructura en tretze àmbits temàtics, emprant les lletres de la paraula “Il·luminacions”. No deixa de ser sorprenent trobar La Fageda en el marc d’una exposició artística, acompanyada de personatges com ara Dalí, Salvat-Papasseit, Verdaguer, Gaudí, Brossa, Foix, Jujol, Llull, Man Ray, Miró, Picasso o Sisa.

La cooperativa La Fageda va ser creada el 1982 per donar feina a persones amb malaltia mental o discapacitat psíquica. Actualment cobreix les demandes d’aquest col·lectiu a la Garrotxa i ha esdevingut el tercer fabricant de iogurts de Catalunya. La Fageda es membre fundador de Clade Grup Empresarial Cooperatiu i de Sinergrup, una associació de Centres Especials de Treball catalans.