El passat 29 de gener, José Maria Aldecoa, president del consell general de Mondragón, va viatjar a Barcelona per mantenir una sessió de treball amb els gerents de les cooperatives del Grup Clade. També hi van ser convidats els gerents de la Fundació Catalana de Cooperació i de les cooperatives Actel i Cotécnica, totes tres representants del sector agroalimentari de les terres de Lleida, així com el conseller delegat de Caprabo. Aldecoa, tot i que ja havia rebut la visita a Mondragón (Guipúscoa), del president i del director general de Clade, es va mostrar molt interessat en conèixer personalment el Grup.

Prèviament a la reunió, Aldecoa va visitar la Facultat de Comunicació de la Fundació Blanquerna, on es celebrava la sessió de treball. El president de Mondragón va abordar inicialment la situació de la corporació així com els principals projectes que tenen en marxa. Tot seguit va parlar de la crisi que ens afecta, de les claus per combatre-la i de com sortir-ne enfortits. En aquest sentit va remarcar la importància de prendre decisions valentes i ràpides i també d’aprofitar per engegar accions de intercooperació amb altres empreses o cooperatives. Tanmateix va subratllar la posició privilegiada en que es troba Grup Clade i la possibilitat que ofereix de posar en comú projectes i capacitats que, desenvolupats individualment, o no tindrien cap impacte o aquest seria molt menor.

En el torn de preguntes va apel·lar les cooperatives a sentir-se especialment legitimades davant l’Administració perquè les ajudes i els plans de Govern s’apliquin a l’economia real. De la mateixa manera que les entitats bancàries haurien de ser especialment receptives a les necessitats i projectes de l’economia social i més si aquests vénen avalats en el sí d’un grup.

Després de la trobada a Blanquerna, José María Aldecoa, acompanyat de Miquel Àngel Oliva i Xavier López, respectivament president i director general de Clade, van assistir a un dinar amb la junta directiva del Cercle d’Economia. Davant importants empresaris catalans, Aldecoa va presentar el seu grup i seguidament va analitzar la situació actual, deixant en molt bon lloc el cooperativisme i especialment el Grup Clade.

A la tarda, després de concedir una entrevista pel Butlletí de Clade, es va reunir amb la Directora General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses, Mireia Franch i amb la presidenta de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Pepa Muñoz.

Mondragón és el primer grup cooperatiu a l’Estat espanyol i el primer grup industrial a Euskadi. 250 empreses cooperatives en formen part que donen feina a més de 100.000 persones arreu del món. Mondragón és present en la indústria, la distribució i les finances, a més a més de l’àrea del coneixement.

Entrevista José Ma. Aldecoa, català

Entrevista José Ma. Aldecoa, castellà